Aranygombos

A község turistalátványosságai közé tartozik a kopjafás temető és a mellette található református templom. Kevesebb szó esik talán a falu közepén, a főút mellett álló római katolikus templomról, amit 1318–1340 között kezdtek építeni. A templom északi falába beépített kőtáblán olvasható a legkorábbi, Bonfini történetírónak tulajdonított feljegyzés. E szerint a bányászat virágkorában Zsigmond király idején a templom az itt felépült védelmi vár egyik része volt. A husziták a templomot erődnek rendezték be, kettős sánccal körülvéve. A reformáció idején a Perényiek adományából építették újjá a félig romos templomot, kialakítva a mai 10 × 26 méter alapterületű, nyolcszáz ülőhelyes templombelsőt. Azóta a templomot többször renoválták, amelyek során megsemmisültek a belső feliratok és a festett kazettás mennyezet is.


   
A külső falon található emléktábla Mindszenty József bíboros 1948. április 18-i látogatásának állít emléket. A főpásztor országszerte az egyházi iskolák államosítása elleni tiltakozásra szólított fel, s miután megáldotta a telkibányai híveket, azt mondta: „Legyetek jó magyarok, és tartsatok ki!”

 

Fotó: Gajdó Ágnes

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .