Ahol a római császárok Hamlettel találkoznak

De hogy kerültek a rómaiak Carnuntumba? A birodalom északi határát germán törzsek betörései veszélyeztették. Ez arra késztette Tiberius császárt, hogy csapatokat küldjön Noricum provinciába. Carnuntum katonai táborának alapítását hamarosan követték a kereskedők, kézművesek, orvosok, színészek. Rövid időn belül a birodalom egyik legelőkelőbb vidéki nagyvárosává vált. A hatezer legionárius települése több mint ötvenezer fős metropolisszá fejlődött.


   
Archeológusok és történészek oly aprólékosan kutatták a valahai lakosok életét, hogy még gasztronómiai szokásaik, kedvelt ínyencségeik (flamingónyelv, friss osztriga, amit maguk után szállíttattak a barbárok földjére) receptjeibe, kozmetikai szereik, kényeztető fürdőolajfajtáik titkaiba is betekintést nyerhetünk.
   
Az egyik legszebb helyszín a Villa Urbana, a stukkóval, falfreskókkal, szökőkutakkal díszített városi palota. A Krisztus előtti II–IV. századi fürdővel egészült ki, amelyet a kor legmodernebb fűtés- és vízellátás technikájával építettek.
   
De igazi látványosság az egykori textilkereskedő, Lucius háza is, amely a római vidéki villák stílusában épült. Ma a Carnuntum múzeumnak ad otthont, amelyet 1904-ben maga a császár nyitott meg. Most Istenképek – Emberábrázolások címmel impozáns kiállítási tárgyak, oltárok, feliratok, építészeti emlékek, síremlékek láthatóak itt. Általuk a rómaiak kultikus szokásvilágába pillanthat be a látogató. A tárlatot virtuális és animációs megoldások teszik még élvezhetőbbé.
   
A harmadik látványosság a meghódított vidék felfedezésének állít emléket. A legionáriusok bevonulása, edzésekkel teli mindennapjai és harcai elevenednek meg itt. Megismerhetjük a rómaiak településtechnikájának kulturális, gazdasági, természeti és technikai vonatkozásait is.
   
A Marchfeldnek nevezett Duna mente Ausztria egyébként közkedvelt, kirándulásokra alkalmas térsége, ahol nemcsak római kori, de barokk műremekek is várják az idelátogatókat. A legszebb kastélyok közé tartozik Orth Rudolf trónörökös egykori vadászkastélya, ma a nemzeti park központja. Niederweiden sokak kedvence, filigrán építészete miatt porcelánkastélynak is becézik. Valamennyi kastélyban divatos a gasztronómiai kirándulás, ahol történelmi kosztümökben elkölthető dús barokk vacsorák, vadászlakomák várják a vendégeket. A térség bővelkedik történelmi események helyszíneiben is. Eckart-sauban húzódott meg a császári család madeirai száműzetése előtt. Itt mondott le Habsburg Ottó a trónról.
   
A vidék legnevezetesebb, de vitatható művészeti eseménye volt idén nyáron a londoni Globe színház vendégszereplése Hof kastélyában. Többek között Shakespeare Hamletje és az Ahogy tetszik vígjátéka szórakoztatta a nagyérdeműt, meglehetősen sajátos rendezésben, amely a nagy drámaíró és pártfogója, I. Erzsébet történelmi jelentőségét kezdte ki. Megidézte Mark Twain, Charles Dickens, Sigmund Freud nézeteit és Roland Emmerich Globe-produkciótól független Anonymus-filmjének szellemét is. Emmerich szerint ugyanis Shakespeare analfabéta kesztyűkereskedő fiaként nem lehetett annyi kiváló királydráma, színmű, vígjáték írója. Szerzőnek Edward de Vere, Oxford grófját tartja, akinek udvaronci minősége miatt névtelenségben kellett maradnia. Shakespeare szövegének tiszteletlenül kezelt dramaturgiája mellett azonban színház-technikailag kiváló a Guckkastenbühne alkalmazása. De Hamletünk meglehetősen sokkolóan hatott, amint törpeként piros kaftánban, kapedlivel a fején szavalt. És korántsem volt szokványos az sem, hogy Ophelia szerepét színes bőrű színésznő játszotta. A rendezésből hiányzott a Lenni vagy nem lenni monológ filozofikus mélysége, és nem kaptak érvényt Hamlet gondolatai a híres sírásó jelenetből. Bár meg kell hagyni, a színészek jelenetei ötletesek voltak, Polonius ravasz öregembere is kiválónak bizonyult.
   
E természeti, kulturális kincsekben gazdag alsó-ausztriai vidék évszaktól függetlenül sok szép élményt ígér. A fenti kiállítások pedig novemberig látogathatók. Annak, aki arra jár, a kiállítások mellett bőven lehet része gladiátorviadalokban, középkori városi ünnepekben, légi parádékban, filmbemutatókban, musical- és prózai színházi előadásokban is. Bepillantást nyerhet a népi kultúra hagyományvilágába, a helyi borászat és gasztronómia ínyencségeibe. A helyszínek és rendezvények különösen alkalmasak családi kirándulásokra, hétvégi biciklitúrákra. A környék egyórányi autózással bejárható területe ráadásul itt van a szomszédban.
   
Igaz, nem szép a rendezőktől, hogy magyar nyelvű tájékoztatásra nem gondoltak. Pedig a legfontosabb történelmi esemény, ha áttételesen is, de minket is érint. Ugyanis 308. november 11-én Diocletianus császár vezénylete alatt Carnuntumban ült össze a császári konferencia a Római Birodalom újrafelosztásának céljával. Keleten Galerius és Maximinus lettek a kormányzók. Nyugaton Licinius és Konstantin, aki később Nagy Konstantin néven a kereszténység tolerálásával megváltoztatta a világot. 313-ban Konstantin és Licinius megfogalmazta a milánói megállapodást, amely kimondta a kereszténység szabad vallási státuszát. Mindez azért volt jelentős, mert a keresztényüldözés még Diocletianus és Galerius alatt is komoly méreteket öltött. Mi hát e kiállítás, ha nem egy ezerhétszáz évet átfogó időutazás közös kultúránk gyökereihez?

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .