Anglia és Wales újra Szűz Mária oltalmában

Nichols bíboros február 18-án a londoni Wesminster-székesegyházban fogadta, megáldotta és megkoronázta a fatimai világapostolság vándorszobrát, majd újra Mária szeplőtelen szívének oltalmába ajánlotta Angliát és Walest, megújítva Bernard Griffin bíboros 1948-as felajánlását. A fatimai szoborral együtt a boldoggá avatott látnokok, ­Ferenc és Jácinta ereklyéi előtt is kifejezhették tiszteletüket a hívek, majd a délután folyamán Fatima-szimpóziumot tartottak a westminsteri katedrális nagytermében. A vándorszobor vasárnap, február 19-én „továbbindult”: húsz angliai és walesi székesegyházba jut el októberig tartó „vándorútján”.
A Westminster-székesegyház, amely háromezer fő befogadására alkalmas, teljesen megtelt, a főtemplom előtti teret szintén megtöltötték a hívek. Nichols bíboros e szavakkal fordult a Szűzanyához a felajánlás során: „Neked és szeplőtelen szívednek ajánljuk föl újra magunkat a fatimai jelenések centenáriumi évében, egységben az Egyházzal, Fiad misztikus testével és az egész világgal.” Bernard Griffin bíboros 1943-tól 1956-ig volt westminsteri érsek, és 1948. július 16-án tette meg a felajánlást.
A Szűzanya száz évvel ezelőtt, 1917 májusában jelent meg három pásztorgyermeknek a portugáliai Fatimában. Többek között előre jelezte, hogy október 13-án különös esemény fog történni: a hívők aznap összegyűlt sokasága egy „napcsoda” szemtanúja lett, úgy érzékelték, hogy a nap „táncol”.
A katolikusok számára nem kötelező hinni a fatimai jelenésekben, azonban az Egyház hivatalosan hitelesnek nyilvánította azokat, és a fatimai Szűzanya központi helyet foglal el a Mária-tiszteletben.
Homíliájában Vincent Nichols bíboros úgy fogalmazott, a jelenések nagy kihívást állítottak elénk, a katolikusoknak meg kell kérdezniük maguktól: „Mennyire fejezzük ki a mindennapokban, hogy Krisztus tanítványai vagyunk? Hogyan boldogulunk az imával és az áldozattal, az Istennek és a másoknak adott idővel?” A bíboros a rózsafüzér imádkozását javasolta mindenkinek, tekintettel arra, hogy ez az imádság segít „igen”-t mondani, s ez Mária szeplőtelen szíve tiszteletének a lényege.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .