A nemzeti konzultáció kérdései

Ennek alapján a munkás méltó az őt megillető igazságos bérre, emellett a vállalat helyzetét is figyelembe kell venni, hogy az is talpon maradhasson. A mindenkori gazdasági helyzettől, gazdaságpolitikai céloktól függ, mikor, milyen mértékben emelendő a minimálbér. A minimálbér inflációval arányos emelése indokolt.

7. kérdés: Vannak, akik szerint adókedvezményt kellene kapniuk azoknak a cégeknek, amelyek új munkahelyeket hoznak létre. Mások szerint az adókedvezmény nem ösztönöz munkahelyteremtésre. Ön mit gondol?

Az OCIPE szempontjai:

Alapelvünk, hogy „a foglalkoztatás problémái felhívják a figyelmet az állam felelősségére, melynek kötelességei közé tartozik olyan, aktív munkapolitika kialakítása, amely kedvez a munkaalkalmak teremtésének a nemzet keretein belül, erre a célra ösztönözve a termelés világát. Az állam feladata nem is annyira az, hogy közvetlenül biztosítsa minden polgára számára a munkához való jogot a gazdasági rendszer egészének ellenőrzése és az egyének kezdeményezési szabadságának felszámolása révén; feladata inkább a vállalkozói tevékenység elősegítése azáltal, hogy olyan körülményeket teremt, amelyek munkaalkalmakat biztosítanak, abban az esetben pedig, ha a vállalkozási aktivitás nem megfelelő, vagy válságos időszakát éli, ösztönző és támogató intézkedéseket hoz.” (Az Egyház Társadalmi Tanításának Kompendiuma, 291.)

Másképpen működik egy nemzetközi nagyvállalat és egy helyi kisvállalkozás. Helyi gazdasági szereplők esetében a lépés hatékony lehet, ezért helyesen megtervezett és kivitelezett adókedvezménnyel ösztönözni lehet a munkahelyteremtést, alacsonyabbá téve annak költségeit. Hasonló tervezet eredményességét előzetes hatástanulmányokkal szükséges vizsgálni.

8. kérdés: Vannak, akik szerint az államnak több eszközzel, jobban kellene segítenie a fiatalokat az elhelyezkedésben. Mások szerint a fiatalok elég segítséget kapnak az államtól. Ön mit gondol?

Az OCIPE szempontjai:

Alapelvünk, hogy „a munka az emberi egzisztencia alapvető dimenzióját alkotja, nemcsak mint a teremtés művében való részvétel, hanem úgy is, mint részvétel a megváltás munkájában.” (Az Egyház Társadalmi Tanításának Kompendiuma, 263.) „A munka lényegi valóság, amennyiben azokat a körülményeket jeleníti meg, amelyek lehetővé teszik egy család megalapítását, melynek fenntartásához az eszközöket az ember a munka által szerzi meg.” (Az Egyház Társadalmi Tanításának Kompendiuma, 249.)

Ennek értelmében az államnak mindent meg kell tennie a fiatalok elhelyezkedésének, munkalehetőségének biztosításáért.

(Következő számunkban folytatjuk.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .