Ahol a lélek utolérheti a testet

Fotó: Merényi Zita

 

„Isten hozott” – köszönti az érkezőt a faragott székelykapun olvasható felirat. A Gödöllőről kivezető 30. úton magunk mögött hagyjuk Máriabesnyő utolsó lakóházait, s máris feltűnik szemünk előtt a domb tetején magasodó Nagyboldogasszony-bazilika. A ligetes domboldalon jobbra tartva jutunk el a barokk kegytemplomhoz, balra pedig a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház és Konferenciaközpont épülete áll. Már a kaptatón megérinti az embert a környezet varázsa – belépünk a nyugalom és a csend világába.
„Ez az a hely, ahol kiszakadunk rohanó életmódunkból, és a lélek végre utolérheti a testet” – megérintettségünket látva ezekkel a szavakkal fogad minket Nagyné Pádár Éva, a lelkigyakorlatos ház gazdasági igazgatója, és máris felhívja a figyelmünket az épület megújult homlokzatára.
Hat hónapon át tartottak a munkálatok a Salvator-nővérek 1933-ban épült egykori zárdájában. Éva örömmel mutatja, hogy új festést kaptak az épület külső falai, és kicserélték a nyílászárókat, melyeket az eredeti állapothoz hűen zsalukkal is elláttak. Február 1-jén adták át az épületet, az utómunkálatok még le sem zárultak, de a hónap első hétvégéjén már itt tartották képzésüket a Váci Egyházmegye diakónusai és akolitusai, s néhány nappal később újabb csoport is érkezett. Benvin Sebastian Madassery Több-e a kereszténység, mint vallás? című lelkigyakorlatával párhuzamosan személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlatra várják most az érdeklődőket.
A ház adottságai ugyanis lehetővé teszik, hogy egyszerre több csoport is megtalálja a helyét az épületben, anélkül hogy zavarnák egymást. Az oldalsó épület és az emelet 1–4 ágyas, fürdőszobás szobáiban – az alagsorban kialakított, 50 fő befogadására alkalmas ifjúsági szálláshellyel együtt – összesen 180 vendéget tudnak elszállásolni.
A felújításnak köszönhetően jelentősen javult a vendéglátás színvonala, és csökkentek a fenntartási költségek. Nagy szükség volt már a ház korszerűsítésére. A rendek feloszlatása után állami tulajdonba került az épület, amelyben 1950-től a város gimnáziuma működött. A rendszerváltáskor a Salvator-nővérek visszakapták egykori házukat, s egy gyors átalakítással igyekeztek alkalmassá tenni új funkciójára. A tantermekből szobákat, a szertárakból közösségi termeket alakítottak ki, és a tornaterem végre újra kápolna lehetett. Éveken át kaptak helyet a házban családsegítő, oktató-nevelő, képességfejlesztő, ismeretterjesztő, ifjúságsegítő, valamint lelki segítségnyújtással kapcsolatos képzések, lelkigyakorlatok. A Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház a Váci Egyházmegye egyik képzési központjává vált, de számos országos rendezvénynek is helyszínéül szolgált. A rendszerváltás után hirtelenjében átalakított épület azonban nagyon megérett a teljes körű felújításra.
A közelmúltban befejeződött korszerűsítés során teljesen megújult a fűtési rendszer. Új gázkazánokat helyeztek üzembe, a tetőre pedig napelemeket telepítettek, amelyek a gazdaságosabb működést segítik. Megújult a villamoshálózat, és 140 új nyílászárót kapott az épület, modern gépekkel szerelték fel a konyhát, kifestették és új burkolattal látták el a helyiségeket, valamint új bútorokat is vásároltak.
Az épületet bejárva először a kápolnába vezetett minket Éva. Itt a régi lámpákat kovácsoltvas csillárokra cserélték, akadálymentes bejáratot nyitottak az udvarra, és a nyílászárók cseréjére is sor került.
A legnagyobb változás az épület alagsorában történt. Az ifjúsági szállás helyiségei tágasak és világosak. Több szobában tudják fogadni a diákokat, akiket új fürdőszobák várnak, és egy közösségi helyiség is. Egyelőre matracokkal oldják meg a fiatalok elhelyezését, de a közeljövőben szeretnének emeletes ágyakat vásárolni. A másik meglepetést az ebédlő okozza, amely fedett terasszal kapcsolódik a kéthektáros, ősfás kerthez: így akár több, nagyobb létszámú csoport is kényelmesen étkezhet itt egy időben.
A lelkigyakorlatos házban Nagyné Pádár Évával együtt tíz munkatárs dolgozik. Éva korábban egy Nógrád megyei kis faluban, Taron dolgozott, egy gyógyszertárban. Régi álmát váltotta valóra, amikor a rendszerváltást követően hitoktatói képesítést szerzett, és tanítani kezdett. Főállású hitoktatóként helyezkedett el, majd Keszthelyi Ferenc váci püspök felkérte, hogy legyen a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház vezetője. Családjával ekkor költözött Máriabesnyőre. Az azóta eltelt 17 év során életfeladattá vált számára a ház működtetése. „Nehéz volt a betanulás – emlékszik vissza a kezdetekre. – Meg kellett tanulnom, hogy felelős vagyok az Egyház szellemi és lelki értékeiért. Meg kellett találnom a módját annak, hogy ez szemlélet általánossá váljon a munkatársak körében is. Sok szakember segítségével és a megfelelő munkatársak megtalálása után kezdődhetett el a lelki építkezés. A vendégek megszólítása nagyon fontos számomra” – fogalmaz Éva.
Az intézményben rengeteg program talál otthonra, és egymást érik a különböző lelkigyakorlatok. Ám Éva vallja: „Semmiképpen sem dőlhetünk hátra. Nem könnyű feladat megtölteni a házat. Önfenntartók vagyunk, de az intézmény és a programjaink jellegével összeegyeztethető árakat kell kialakítanunk, tekintettel arra, hogy továbbra is leginkább a középréteg az, amely pénzt és időt szán a lelkigyakorlatokra. Könnyebbséget az jelent, ha pályázati támogatással egészíthetjük ki a saját forrásainkat.”
A lelkigyakorlatos ház vállalt küldetése, hogy minden társadalmi réteg és minden korosztály számára lehetőséget biztosítson a hitben való épülésre, az elmélyedésre, az elcsendesedésre. Éva úgy fogalmaz: az egyházias programok mellett szívesen adnak otthont olyan rendezvényeknek is, amelyekben emberségünk értékei jelennek meg.
Tisztaság, rendezettség, kényelem és házias konyha jellemzi az intézményt. Az ősfás domboldal csendjének és a kegytemplom szomszédságának köszönhetően itt kiválóak a körülmények ahhoz, hogy a lélek befelé és Isten felé fordulhasson. A lelkigyakorlatos ház a magyar kormány, a Váci Egyházmegye és a Salvator-nővérek támogatásának köszönhetően újulhatott meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .