Adósságkezelés máltai módra

 

A program komplex, személyre szabott adóstanácsadás. Célja, hogy a fizetési nehézségek kezelésére olyan megoldások szülessenek, amelyeket maga az érintett alakít ki és vállal. A szeretetszolgálat tehát nem a válság kezeléséhez szükséges eszközt adja, hanem az út megtalálásában segít. Egyszerre kell kezelni az akut fizetési kötelezettségeket, megtalálni elrendezésük lehetőségeit, és kialakítani azt a cselekvési tervet, amely alapján remény van a család egyben tartására és hosszú távú működésére. Kulcsfontosságú a probléma közvetlen okainak feltárása, és annak kiderítése, van-e esély a bevételi források növelésére. De a gazdaságos lakhatást, a családi kiadások csökkentési lehetőségeit, a kerthasznosítás tartalékait is fel kell tárni.


A segítőmunka kiemelt feladata a felek közötti mediáció. A máltai munkatársak, ha kellett, közvetítettek a hitelező bankok és szolgáltatók, valamint a családok között, hogy az eladósodott emberek jövedelméhez igazodó törlesztési megállapodások szülessenek.

 

A családok körében a közüzemi díjak megfizetése okozta a legnagyobb problémát. Csaknem a felük lakáshitelből vagy devizaalapú jelzáloghitelből fakadó gondokkal fordult a sásdi irodához. Harmincöt család kötött új szerződést a különböző pénzintézetekkel, illetve szolgáltatókkal, és kezdte meg tartozása rendezését részletfizetéssel. Huszonöt embernek sikerült munkába állnia, tizenhárom család otthonába visszakötötték az áramot, illetve a vízszolgáltatást. Több mint hatvan ember vett részt a program továbbképzésein, és kétszáznál is többen különböző tájékoztató, tudatformáló előadásokon.

(A támogatott program száma: TÁMOP 5.3.5-09/1/2010- 0008.)

(x)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .