A zsoltárokról (III. rész)

A zsoltár tehát énekes jellegű imádság; dal, amely panaszdal, siratóének, himnikus költemény, óda, refrénnel ellátott közösségi dal, egyedül előadott ballada stb. egyaránt lehet – ezekkel a műfajokkal a Zsoltárok könyvében is találkozunk. A zsoltár alapvetően közösségi ének tehát, mind előadásában, mind befogadó közösséget tekintve – még akkor is, ha a közösség csak hallgatja az egyedül imádkozót/éneklőt.

Az énekes jelleg szem előtt tartása segít abban, hogy érzelmeink is részt vegyenek az imában (hiszen az egész ember imádkozik: testünk, pszichénk, szellemünk, érzésvilágunk…), és abban is, hogy az ének dallamvilága és ritmikája által a szöveg egy-egy gondolata jobban megmaradjon bennünk (erre is szolgálnak a dalokban a refrének, és a zsolozsmában az antifóna is többek között ezt a feladatot hivatott ellátni).

Az énekes és zenei jelleg még a zsoltár magánimádkozásában is fontos szerepet kap: a szellem és az érzelemvilág „mozduljon rá” arra a dicséretre, hálára, bűnbánatra és könyörgésre, amelyre a Lélek ihleti az imádkozót. E líraiságot hordozza a szövegek képe is: az egyes bibliafordítások is igyekeznek formailag – tehát a zsoltársorok tördelésében, gondolati ritmikájában is – ezt a költőiséget megjeleníteni – az eredeti szövegképhez hűen és az imádkozót segítendő. Az érzelmi ráhangolódás és azonosulás mellett azonban, „szükséges az is, hogy ki-ki adottságaihoz mérten alapos szentírás-tudományi, főleg a zsoltárokkal kapcsolatos tájékozottságra tegyen szert” (Általános rendelkezések az imaórák liturgiájához, 102. pont), vagyis megtanulja érteni is mindazt, amit a zsoltárszerzők megfogalmaztak. Ez azért is fontos, mert aki először találkozik a zsoltárokkal, a formai és hangulati/érzelmi megoldásokon túl a zsoltárok szertágazó, sőt sokszor nehezen érthető, követhető gondolatiságán, tartalmán is meglepődhet. Ennek az adott szövegnek egy régi, kevéssé ismert, korhoz és kultúrához való kötöttsége az elsődleges oka, de amiatt is van, mert a zsoltáros olyan, sajátos őszinteséggel és nyitott szívvel áll Isten előtt vallomásával, amely tőlünk, sajnálatosan, sok esetben idegen. A zsoltár segít megtanulni teljes valónkkal, őszintén és mégis az Úr iránti tiszteletteljes szeretettel imádkozni.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .