A testvériségről szólt

Agnes de Champs nővér, a gimnazistakorú ifjúság programjainak nemzetközi felelőse azért jött, hogy segítsen: a fiatalabbakat tanítani, az idősebbeket pedig a szolgálatban összefogni. „Testvérek vannak körülöttünk, csak észre kell vennünk őket – mondta a nővér. – Mint ahogy Don Bosco észrevette a csavargó utcagyerekekben a testvért, a leendő családapát, papot, misszionáriust.

Vannak, lesznek az életben megpróbáltatások, amikor nem tudunk egyedül boldogulni. Ha valaki nem lát, azt vezetni kell, aki béna, sánta, a hátunkra venni, aki a kezeit nem tudja használni, azt is segítheti a testvére. Megtapasztalták ezt a fiatalok testközelből, amikor a bajóti agyagos sárban néhány száz méteren játékos szabályok szerint kellett vezetni egymást. Minden a testvériségről szól a hétvégén, még a közös palacsintasütés is. A sok éneklés, tánc után este egy filmet is megnézünk. Nem szórakozás ez, hanem az igazi, sokszor elviselhetetlenül fájdalmas valóságot mutatja. Ahol a testvérek kitartanak egymás mellett. 1994-ben Burundiban egymást gyilkolták a hutu és tuszi etnikumhoz tartozók. Egy hónap alatt egymillió áldozat. A kis ország hegyei között egy szemináriumban, a világtól messze hutu és tuszi fiatalok, akik együtt laknak, hallják a híreket. Félnek, de tudják, hogy testvérek, nem egymás ellenségei. Egy nap ide is betörnek a felkelők. „Ne öljük meg a mieinket” – mondják egymásnak a katonák. „Hutuk jobbra, tuszik balra!” – háromszor ismétlődik a felszólítás. A fiatalok egymás kezét fogják, és nem akarnak szétválni. Végül kézigránátot dobnak közéjük, és sortüzet nyitnak. Negyven fiatal halt meg így, hutuk és tuszik vegyesen, akik nem akartak szétválni. Tudták, hogy testvérek. „Nem jó az embernek egyedül lenni…” – mondta az Úr az első ember teremtésekor. Tudjuk, hogy nem jó nekünk egyedül. Tudják ezt a hétvégén részt vevő fiatalok is, azt is, hogy nincsenek egyedül, mert az Úr közösségre teremtette őket.

(A Chemin Neuf közösség rendszeresen szervez ifjúsági hétvégéket idősebb fiatalok számára is. A következő hétvége 18-30 éves fiataloknak lesz Neszmélyen február 20-22. között. Témája: Kapcsolataink – szerelem, barátság, család, közösség. Mottója ugyanúgy: „Nem jó az embernek egyedül lennie.” Ter 2, 18)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .