A teológia és a pszichológia párbeszédéről

A Szimbólumaink, ünnepeink értelme és értéke – Hogyan válik megfoghatóvá a megfoghatatlan az életünkben? címmel meghirdetett előadás első felében az ünnepek és rítusok eredetéről beszélt Éger Csaba pszichológus.
Gazdag és színes életérzés a liturgiát ünneplő, szimbólumokkal élő emberé – fogalmazott a téma teológiai hátterét kifejtve Németh Norbert egyetemi lelkész. – Vajon teljesítménytől teljesítményig, vagy ünneptől ünnepig élünk? – tette fel a kérdést. – A rítusok segítik az embert abban, hogy eljusson a felismerésre: csak ünneptől ünnepig érdemes élni. Jó, ha megtanuljuk nem pusztán a teljesítményeket, hanem az életet ünnepelni, és ebből az élményből továbblendülni a jövő felé – hangsúlyozta.
Az előadás végén az ünnepek mindenkit érintő, mindennapi jelentőségéről beszélt Éger Csaba. A pszichológus felhívta a figyelmet arra, hogy a változást elősegítő ünnepeinket – például a házasságkötést, a diplomaosztót – nem szabad leértékelnünk, „csak egy papírnak” tartanunk, hiszen ezek az életesemények fontos változást hoznak az ünnepelt és az ünneplő közösség életébe.
A szakember hangsúlyozta, hogy hasonló jelentőséggel bír az életünkben a gyász is, amelyet akkor élünk át, amikor elveszítjük valamely szerettünket, a munkahelyünket, a lakhelyünket, barátságokat vagy más, számunkra fontos értéket. A veszteség nyomán keletkező lelki sebet tisztítani, gyógyítani kell annak érdekében, hogy szépen behegedjen, és ne gennyes fekélyként keserítse meg az életünket. Ennek a gyógyító munkának is hasznos eszköze lehet az ünneplés.
Zárásként az ünnepek identitásképző és értékközvetítő szerepéről hallhattak néhány gondolatot a jelenlevők. Szülőként, tanárként, vezetőként fontos, hogy a ránk bízottaknak közvetíteni tudjuk az általunk értékként megtapasztalt életelemeket. „A szó elszáll, az ünnep megmarad” – fogalmazott Éger Csaba, utalva arra, hogy egy élményszerűen megélt ünnep mélyebben raktározódik el az ember emlékezetében, mint a gyakran elismételt mondatok.

Forrás: Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .