A szolgálatot kísérje mindig imádság

Fotó: Harasztovics Arnold

 

A kistelepülési munkatársak a plébánosok munkáját segítik, különböző feladatköröket látnak el. Ezek közé tartozik a közösségvezetői, közösségi programszervezői, imacsoport-vezetői, karitászmunkatársi, beteglátogatói, családlátogatói, sekrestyési, hitoktatói, igeliturgia-vezetői, lelkipásztori kisegítői, kántori tevékenység.
A Pécsi Egyházmegyében 2019-ben 303 településen összesen 249 kistelepülési világi munkatárs és 54 klerikus (diakónus vagy pap) teljesít szolgálatot. A cél olyan együttműködési rendszer fenntartása, amelyben a plébánosok kézzelfogható segítséget kapnak az egyházmegye pasztorális tervében meghatározott feladatok ellátásához, mindenekelőtt az evangelizáció, a szeretetszolgálat, a közösségek és a liturgia terén. A munkatársak sokféle szolgálatot teljesítenek: feladataik közé tartozhat a templom nyitása és zárása, a templomkert rendben tartása, a közösségek életének szervezése és a kapcsolattartás, a betegek látogatása, a rászorulókról való gondoskodás vagy a kántori szolgálat.
A Baranya és a Tolna megyei munkatársak évente két képzésen vesznek részt Pécsen, valamint Szekszárdon.
A tavaszi képzést március 9-én a pécsi Magtár Lá­togatóközpontban tartották a baranyai munkatársak számára.
Közös imádság és rövid köszöntő után Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke a szentgyónásról tartott elmélkedést. Az előadó rámutatott: a szentgyónás találkozás Istennel, önmagunkkal és a közösséggel. Arra buzdította a résztvevőket, hogy legyenek szelídebbek magukhoz, törekedjenek a fejlődésre, és bocsássanak meg testvéreiknek. Amit szeretettel teszünk, csak az marad meg – utalt Nyúl Viktor a szeretethimnuszra, és hangsúlyozta: a munkát és a szolgálatot kísérje mindig imádság. A találkozó résztvevői tájékoztatóanyagot is kaptak a 2020-as eucharisztikus kongresszus időszerű kérdéseiről, illetve az egyházmegye főbb idei programjairól.
A képzés szentségimádással zárult a Corpus Christi-kápolnában.

*

A Tolna megyei kistelepülési munkatársak találkozóját március 23-án tartják Szekszárdon.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .