Pécsen lesz a Kattárs

Fotó: Merényi Zita

 

A konferencia – immár hagyományos módon – az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez, Tartós szeretet címmel. A hívek felajánlásukat elhelyezhetik a templomokban, az erre kijelölt helyen március 24. és 31. között, valamint az egyházmegyei karitászközpontokban is leadhatják adományukat.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2018 szeptemberében gyűjtést hirdetett üldözött keresztény testvéreink megsegítésére. A hívek karácsonyig tett felajánlásaiból több mint 64 millió forint gyűlt össze.
A Magyar Katolikus Egyház idén is igyekszik segíteni az adózók tájékozódását az 1%-os felajánlásokkal kapcsolatos kampány során. Adója 1 + 1 százalékáról bárki jogosult rendelkezni, aki személyijövedelemadó-bevallást ad le. A bevett egyház technikai számára szóló, 2018-ban benyújtott nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényes, azt a 2019. évben is figyelembe veszi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A testület kéri, hogy azok is tegyenek nyilatkozatot a Magyar Katolikus Egyház javára, akiknek személyi jövedelemadója bizonyos kedvezmények (például családi adókedvezmény) miatt nulla forint. Az állam ugyanis a felajánlók számánál ezeket a rendelkezéseket is figyelembe veszi. További részletekről a katolikus.hu, illetve az egyszaza lek.katolikus.hu honlapon olvasható tájékoztatás.
A testület meghallgatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszámolóját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről. A bíboros a 2020-as programok közül kiemelte a Puskás Ferenc Stadionban szeptember 13-án tartandó szentmisét, amelynek keretében közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő gyermekeket Magyarországról és a határon túlról is. A testület az eucharisztikus kongresszusra időzítve tervezi a katolikus énekeskönyv megújult formában történő kiadását is.
A testület meghallgatta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspöknek, az MKPK Ifjúsági Bizottsága elnökének beszámolóját a 34. Ifjúsági Világtalálkozóról, amelyet január 22. és 27. között rendeztek meg Panamában, valamint a január 26-án Budapesten, az FTC Elek Gyula Arénában tartott Panama-napról szóló beszámolót.
Az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága által 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat (Kattárs) idén Pécs városa látja vendégül szeptember 27. és 29. között. A rendezvény mottója: „A jövő társadalma”.
Idén október 26. és 28. között a fatimai kegyhelyre várják a magyar híveket az ott élő magyarok. A püspöki konferencia tagjai arra buzdítják a híveket, hogy minél többen imádkozzanak együtt a Szűzanyához a fatimai magyar kálváriánál.
A püspökök döntése szerint a kassai vértanúk halálának 400. évfordulója alkalmából 2019. november 13-án, szerdán nemzetközi zarándoknapot szerveznek, amelynek helyszíne Esztergom lesz.
A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának elnöke, Dobszay Benedek ferences tartományfőnök, valamint a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke, Lobmayer Judit, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője bemutatta a jelenleg 33 férfi és 66 női szerzetesközösséget tömörítő Rendi Együttműködést (REM).
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Vitéz János Tanárképző Központja a püspöki konferencia fenntartásában lévő Katolikus Pedagógiai Intézettel együttműködésben gyermek- és ifjúságvédelmi képzés bevezetését tervezi.
Folytatódik a készülő katolikus kerettantervnek megfelelő tankönyvsorozat előkészítése. Udvardy György pécsi megyéspüspök, az MKPK Hitoktatási Bizottságának elnöke tájékoztatta a testületet a digitális hittankönyvek előkészítésének folyamatáról is.
A Katolikus Karitász országos igazgatójának mandátuma idén tavasszal lejár. A püspökök további három évre megbízták Écsy Gábort az MKPK segélyszervezetének vezetésével.
Az ülésen döntöttek arról is, hogy a Magyar Katolikus Rádió vezetőinek megbízását meghosszabbítják a következő ciklusra.
A püspöki konferencia tagjai örömmel fogadták az erdélyi püspökök meghívását a Szentatya, Ferenc pápa romániai látogatása alkalmából, amelynek hálás szívvel tesznek eleget.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .