A szívek találkozásának ünnepe

Fotó: Lambert Attila

 

A Kecskemét-széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület által működtetett Parázs Pasztorális Központ szervezésében megvalósult rendezvénnyel kapcsolatban Bábel Balázs érsek úgy fogalmazott: a találkozónak külön hangsúlyt ad Mária szeplőtelen szívének ünnepe, valamint Mária látogatása Erzsébetnél, amelynek emlékére szentelték az arborétumban álló Sarlós Boldogasszony-kápolnát.
A kápolna előtti téren a szentmisét Bábel Balázs mutatta be, aki egykor a kecskeméti piarista gimnázium 118. cserkészcsapatának vezetője volt. A szertartáson Jeney Gábor családreferens pap,
Finta József pasztorális püspöki helynök és Szabó István piarista szerzetes tanár koncelebrált. Bábel Balázs az evangéliumi szakasszal kapcsolatban (a tizenkét éves Jézus a templomban) felhívta a figyelmet a június 4-i Mária-ünnepre, hangsúlyozva: Mária megőrizte szívében mindazokat a szavakat, amelyeket Jézus mondott neki („De miért kerestetek? Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem?” – Lk 2, 49). Mária „odahallgató” szívére utalva elmondta, ez a készséges, meghalló szív számunkra is példát jelenthet, és a Jézussal való mind teljesebb egységre hív: a szíveknek arra az egységére és találkozására, amelynek a tettekben is meg kell mutatkoznia.
A szintén június 4-én ünnepelt nemzeti összetartozás napjához kapcsolódóan Bábel Balázs kitért a trianoni veszteségre is. Úgy fogalmazott: felül kell emelkednünk a bánaton, és lelkünkben kell erősítenünk az egymáshoz tartozást, amelyre az egyházmegyei családi nap is alkalmat ad. A hallgatóság figyelmét az egység nemzeti, hit- és kultúrabeli vonatkozásaira irányítva hangsúlyozta: a globalizáció káros hatással van a családi és nemzeti közösségekre, és a gyökereiktől fosztja meg az embereket. Kötődés, vallás és kultúra nélkül pedig közömbössé válhatunk a minket körülvevő világ iránt – fogalmazott az érsek. Az „elveszített szemkontaktus” visszanyerésére ad lehetőséget a családi nap és minden olyan találkozó, amely erősíti a nemzet sejtjei közötti kapcsolatot – hangsúlyozta.

A cikk befejező része a nyomtatott változatban olvasható.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .