„A szív indít bennünket”

 

Az idei találkozó kiemelten fontos szereplője volt Erdő Péter bíboros. Hétfőn délelőtt, a Meeting második, „magyar” napjának délelőttjén ő nyitotta meg a Szent Istvánról szóló kiállítást. Az Államalapító és a nép apostola alcímű gyűjtemény csaknem ezer négyzetméteren hozza közelebb a mai emberhez szent királyunk munkásságát és évszázadokon átívelő, máig eleven tiszteletét. A gondosan összeállított tablók mellett a Szent Korona pontos, az eredetivel megegyező méretű másolatát, valamint Rieger Tibor szobrászművésznek a koronapalástot ábrázoló, bronzból készült alkotását is a látogatók elé tárták. Az idegenvezetést a Comunione e Liberazione mozgalom magyar közösségének tagjai végezték, olasz, angol, német és nem utolsósorban magyar nyelven. Olaszul elmondott nyitóbeszédében Erdő Péter vázlatosan ismertette Szent István életművét, és a magyarság nevében köszönetet mondott a tárlat szervezőinek. A hétfő délutáni események sorából kiemelkedett Erdő Péter és Filaret minszki metropolita eszmecseréje, amelynek során Dosztojevszkij fennkölt kérdését boncolgatták: „Hihet-e egy művelt ember Jézus Krisztusnak, Isten Fiának istenségében?”

A Rimini Meeting társadalmi rangját hűen jelzi a további előadók névsora: Traian Basescu román államfő, a lengyel Jerzy Buzek, az Európai Parlament jelenlegi, és José Manuel Barroso, a korábbi elnöke. A meghatározó tekintélyű napilap, a Wall Street Journal munkatársának előadása vagy az Egyesült Államok szentszéki nagykövetének beszámolója szintén méltó a közönség érdeklődésére. Az idei vezértémák közül kiemelkedik az abortusz, a vallásszabadság és a bevándorlás kérdésköre, valamint a lengyel Szolidaritás mozgalom történelmi jelentőségének bemutatása.

(MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .