A szexuális visszaélések jelentése állampolgári és erkölcsi kötelesség

A Kiskorúak Védelmével foglalkozó Pápai Bizottság elnöke, Sean O’Malley bíboros február 15-én nyilatkozatot tett közzé, amelyben emlékeztet: az egyháziaknak kötelességük jelezni a polgári hatóságok felé, ha szexuális visszaélés gyanúja merül föl.
A nyilatkozatban idézik Ferenc pápa tavaly szeptember 27-én, az Egyesült Államokban mondott szavait, amikor találkozott a visszaélések áldozataival: „a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket soha többé nem szabad eltitkolni. Garantálom, hogy az egyház buzgón őrködni fog azon, hogy megóvja a gyermekeket, és teljes felelősséget ígérek mindenkiért”.
A Kiskorúak Védelmével foglalkozó Pápai Bizottság elnöke és tagjai leszögezik, hogy először is tiszteletben kell tartani a polgári jogi kötelességünket. Ezen túl pedig erkölcsi és etikai felelősségünk jelenteni a polgári hatóságok felé a visszaélések gyanúját, mivel az ő feladatuk társadalmunk megóvása.
A bizottság nemrég beszámolt Ferenc pápának az elmúlt két év nevelési kezdeményezéseiről, amelyet a helyi egyházakban indítottak. Megerősítették, hogy szeretnének anyagokat biztosítani a római képzésekhez – beleérve az új püspökök éves képzési programját –, valamint a Római Kúria hivatalai számára is, hogy sikeresen felhasználhassák munkájukban a kiskorúak védelmére. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .