A szertartások „vezérlése”

A Direktórium, a római kalendárium (calendarium romanum) utasításokkal ellátott „vezérlése” napra lebontva hozza, évről évre aktualizálva, milyen cselekmények végezhetők azon az adott napon, ahhoz milyen szövegeket, eszközöket, ruházatot kell választani, mit és hogyan kell vagy szabad tenni, és mit nem. A püspöki ceremoniálé (magyar fordítása és kiadása folyamatban van) a nevével ellentétben nemcsak a püspököknek segít az adott liturgikus cselekmény megfelelő kivitelezésében, hanem analóg módon az egyes liturgikus könyvek utasításait (vagyis rubrikáit) kiegészítve a papok számára is fontos viszonyítási pont (mit és hogyan végezzenek). E könyv minden szertartáshoz közöl részletes utasításokat; imaállománya csekély, de fontos.
Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a római liturgia hivatalos énekeskönyveit is, melyek alapvetően három könyvcsoportba rendeződnek (számos kötettel és azok variánsaival) – az adott országok ezeket felhasználva dolgozzák ki saját liturgikus énekeskönyveiket. E kötetek: az ordo cantus missae (a szentmise éneklési szabályzata), a graduale romanum (a római graduálé) és az antiphonale romanum (a római antifónáskönyv).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..