A szeretetre építenek

Fotó: Bögi Tamás

 

Az eseményen részt vett Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a PPKE nagykancellárja; Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója; valamint Nemesi Attila László, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (BTK) tanulmányi dékánhelyettese. Az ünnepélyes megnyitót Rostáné ­Riez Andrea, a PPKE BTK egyetemi adjunktusa, a Szociális Vezetőképzés Tanszék vezetője, a most indult képzés szakmai vezetője koordinálta.
Veres András püspök köszöntőjében elismerését fejezte ki a vezetőképző hallgatóinak, hiszen a szociális intézmények vezetése soha nem volt könnyű. Hangsúlyozta, az Egyháznak kezdetektől fogva a szociális tevékenység az egyik legfontosabb megkülönböztető jegye, hiszen Jézus azt tanítja, „amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” (Mt 25,40). Az Egyház megszentelő tevékenysége mellett a szeretetszolgálat ugyanolyan fontos, mint az evangélium hirdetése. Az Egyház a modern korban megfogalmazta a társadalmi tanítását is, amely szociális tevékenysége alapját képezi. A győri megyéspüspök megemlítette XVI. Benedek Caritas in veritate kezdetű enciklikáját, amelyben a pápa a ma embere számára fogalmazta meg azokat az útmutatásokat, amelyek meghatározzák az Egyház szociális tevékenységének legfőbb irányvonalát. E dokumentum ugyanakkor nem csupán az egyházi, hanem minden más típusú szociális tevékenység végzéséhez is segítség lehet. Az enciklikában kifejezésre jut, hogy az Egyház nemcsak a jogra és a humánumra, hanem a szeretetre akar építeni. A szeretetben való igazságkeresés minden korban nagy kihívást jelent, de nem adhatjuk fel ezt az elvet, hiszen ha pusztán a jog vagy az általános humánum vezérelne bennünket a szolgálatunk során, úgy nem biztos, hogy kiteljesedhetne a szociális téren végzett munka. Mindez ugyanis csak az isteni szeretet igazságában tud megvalósulni, hiszen egyedül az isteni szeretet tudja átsegíteni az embert a nehéz­ségeken, és erőt adni az áldozatvállaláshoz. Aki hisz Istenben, aki személyes kapcsolatban áll vele, az bizonyosan emberi erejét meghaladó dolgokra lesz képes – hangsúlyozta a PPKE nagykancellárja.
Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elsősorban a szakmai vezetői attitűd kialakításának fontosságáról beszélt. A képzés során az elmélet és a gyakorlat egyensúlyára törekszenek. Az oktatás alapképzéssel kezdődik, nem mesterképzéssel, hiszen egy intézmény bármely részlegének vezetője legalább olyan fontos szerepet tölt be a szolgálatban, mint egy integrált intézmény legfelsőbb irányítója.
Nemesi Attila László, a PPKE BTK tanulmányi dékánhelyettese hangsúlyozta, kulcsfontosságú lépésnek tartják az egyes régiókban a helyi szakemberek és az egyházmegyék képviselőinek bevonását a képzésbe, mert így nagyobb hangsúlyt kaphatnak a helyi sajátosságok. A szociális intézmények vezetőinek továbbképzése Győrben indult, majd Egerben és Székesfehérváron is elérhető lesz.
A képzést a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Katolikus Szeretetszolgálat közösen szervezi az ország egyes régióiban, hogy az érintettek teljesíthessék a jogszabályban előírt kötelezettségüket. A képzés célja a vezetői tevékenységhez szükséges alkalmasság és kompetenciák gyakorlatorientált fejlesztése. Az alap- és mesterfokon elérhető képzésre szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények vezetőit várják. Az alap- és a mesterképzés 80, illetve 120 óra elméleti és gyakorlati foglalkozásból áll. Az alapszintű képzésre kötelezettek az országban elsőként vehetnek részt a meghirdetett képzésen.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .