Az utolsó vacsora szobra is látható a jéghotelben

A 2030 méter tengerszint fölötti magasságban található turisztikai látványosság ötletgazdája és tulajdonosa Arnold Klingeis, a Szeben megyei Felek város polgármestere. A létesítmény Maros megyei magyar mesterek munkája.
A magyarói Varga Attila és csapata öt éve dolgozik a jéghotel építésén. Mivel korábban csak hagyományos anyagokkal és technológiákkal készülő épületekkel volt dolguk, az első év nagy kihívást jelentett a Maros felső folyása menti településekről, Szászrégenről, Magyaróról, Holtmarosról, Görgényüvegcsűrről verbuvált szakemberek számára. „Azt se tudtuk, mi fán terem egy jéghotel. Az interneten néztünk utána, hogyan készülnek az ilyen épületek, de mostanra beletanultunk” – mondja az építésvezető.
Idén december elején kezdődtek a munkálatok. Karácsony előtt néhány nappal már az utolsó simításokat végezték az épületen, és csak a berendezés kialakítása volt hátra. A csúcsos boltíves építmény elkészítése a zsaluk felállításával kezdődik, majd a jégtömbök kitermelése következik. A körülbelül egy méter hosszú hasábokat, amelyek súlya 50-60 kilogramm körül van, láncfűrésszel vágják ki a Bilea-tó felszínét borító vastag jégpáncélból, majd hómobillal szállítják a közeli építőtelepre. Az egymásra rakott jégtömböket vízzel locsolják meg, ami megfagyva egyetlen szilárd tömbbé forrasztja össze az elemeket. A falfelületet vizes hókásával simítják le. Varga Attila számításai szerint mintegy 10 ezer jégtömböt használnak fel a hotel építéséhez.
„A vendégeket a szobákban kézzel faragott jégágyak várják, melyekre rénszarvasszőrméből készült termikus takarókat helyeznek el. A bárban jégből készült poharakban szolgálják fel az italokat” – ezekkel a szavakkal hívogatja a szálló az érdeklődőket.
A szobákban a jégágyak mellett jégből faragott medvék őrködnek, a bárban jégzongora áll, a jégkápolnában pedig az utolsó vacsora jelenetének jégből készült szobrát csodálhatják meg a látogatók.

Forrás és fotó: ErdélyiKépek.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .