A szeretet civilizációjáért

A magyar társadalom az elmúlt húsz-huszonöt év vitáinak következtében lelkiismereti és identitásválsággal küzd. A rossz lelkiállapot miatt enyészik a társadalmi tőke, az európai átlagnál is kevesebb a gyerek, több az alkoholista, rövidebb az átlagéletkor és rosszabb a közhangulat. A túlpártosodott országra jellemzőek az éles szembenállások, a szekértábor-mentalitás. Problémáinkra válaszokat keresni és találni a tudomány feladata. A kötet a társadalom-, a szociál- és a családpolitika témaköreit kívánja megismertetni az olvasóval a keresztény társadalometika szemszögéből. A családok védelme, a közösségek támogatása és a szociális biztonság szolgálata több megközelítésben kibontható. A szerző mindezek legfőbb biztosítékát a keresztény társadalmi tanítás értékrendjében és az ökoszociális piacgazdaság paradigmájában látja. Ennek révén véli elkerülhetőnek a túlzó individualizmus és a szélsőséges kollektivizmus szellemi csapdáit.

Az elmúlt hetvenöt évben nem született e szakterületnek ilyen szemléletű, átfogó feldolgozása. Ez a kötet az első, keresztény társadalometikai megközelítésű munka, amely egyszerre kívánja szolgálni a felsőoktatás céljait, és tájékoztatni a téma iránt érdeklődő, igényes olvasóközönséget.

A szerző szociológus, politológus, humánökológus, katekéta és tanár. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet családpolitikai igazgatója és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológiai Intézetének óraadó tanára.

(Farkas Péter: A szeretet civilizációjáért. Társadalompolitika – szociálpolitika – családpolitika és a keresztény társadalometika. L’Harmattan Kiadó, 2012)

TJ

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .