A szépség útján

Székesfehérváron június 20-án az egyházi és a világi kulturális intézmények összefogásával idén másodszor rendezik meg a Múzeumok éjszakáját.
A Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény, a Terembura Kulturális Egyesület, a Vörösmarty Színház, valamint a Magyarországi Volksbank Galéria közösen kínálnak gazdag programokat az év legrövidebb éjszakáján. Az intézmények délután négytől várják az érdeklődőket különleges tárlatvezetésekkel, gyermekfoglalkozásokkal, ismeretterjesztő előadással és rendhagyó tanórával, színpadtechnikai bemutatóval, koncertekkel és változatos művészeti előadásokkal. A programok ingyenesen látogathatók.

A székesfehérvári rendezvénysorozat azért is különleges, mert az egyházi és világi intézmények, a művészeti és a tudományos élet szereplőinek összefogásával valósul meg, bevonva a magánmecenatúrát is.
Az egyházmegyei múzeum is már délután négy órakor megnyitja kapuit, családi programokkal várva kicsiket és nagyokat. Ezt követően borkóstolót szerveznek. A múzeum gyűjteményéből válogatott Az üdvösség történetei című időszaki kiállítást Spányi Antal megyés püspök nyitja meg este nyolc órakor. A Múzeumok éjszakáján éjfélig tárlatvezetéssel várja a múzeum a látogatókat. A megnyitó után a Bágyi Balázs-P.Szabó Dániel dob-cimbalom duó koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum tavaly ünnepelte alapításának hetvenedik, illetve újjászervezésének tizedik évfordulóját. Az elmúlt néhány évet a múzeum reneszánszának tekinthetjük: a 2007 óta kétszer nagyobb alapterületen működő múzeumban nemzetközileg is jegyzett, díjakkal elismert kiállítások nyíltak. Közben a színfalak mögött is értékes munka folyt. Új műtárgyak és országos jelentőségű gyűjtemények kerültek a múzeumba. Több műalkotás nyerte vissza eredeti állapotát a restaurátorok munkájának köszönhetően.

A Múzeumok éjszakáján nyíló tárlaton ezek közül is megtekinthetnek néhányat az érdeklődők. A múzeum műkincsei nemcsak a püspökség és egyben hazánk történelmének emlékei, de az örömhír megértését és továbbadását is szolgálják. A keresztény művészet a szépség útját járva tesz tanúságot Isten és ember szeretetkapcsolatáról, az üdvtörténetről és Krisztusról, aki által ez beteljesedett. A kiállítás nem tesz mást, mint lehetőséget biztosít arra, hogy a műalkotások elmondhassák történetüket – hogy hirdessék a megváltás örömhírét.

(A kiállítás a Múzeumok éjszakája után is várja a látogatókat, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .