A Szentföld várja a pápát

Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences kusztos azt mondta: nagy öröm számukra a Szentatya látogatása. A pápa a béke ajándékát szeretné kérni az egész Közel-Kelet számára. Vajon mi a legfőbb akadálya a béke megvalósulásának? A ferences atya szerint talán az ott élő emberekben keresendő az ok, akik túlzottan ragaszkodnak önazonosságukhoz, vallásukhoz, és félnek befogadni másokat. A pápa látogatása remélhetőleg bátorítást jelent majd arra, hogy felülről tudják nézni a dolgokat. A szentföldi kusztódia lázasan készülődik a pápa méltó fogadására, hiszen addig számos logisztikai, vallási, liturgikus feladatot kell megoldaniuk.

Riccardo Di Segni római főrabbi március 9-én személyesen váltott néhány szót a Szentatyával a Capitoliumon. Nyilatkozatában elmondta: nagyon örül a pápa szentföldi útjának. A Szentatya így közelről érzékelheti az ott élők problémáit, és elviheti nekik a béke üzenetét. Riccardo Pacifici, a római zsidó hitközség elnöke szerint a jelen pillanatban rendkívüli jelentőségű ez az út. Olyan időszakban kerül rá sor, amikor pozitív változásokat remélnek a Közel-Keleten az amerikai elnök, az Európai Unió és az olasz kormány lépéseitől. Megnyílt a lehetőség a palesztinok előtt is, akik a komoly anyagi támogatás révén megteremthetik államuk jövőjét. És mindez az izraeli választások előtt zajlik. A római zsidó közösség vezetője hangsúlyozta: sokakban él az a téves közhely, hogy a vallások háborút okoznak. Ez azonban nem igaz. A valódi hívők, akik nem politikai célokra használják a vallást, mindig a remény hordozói. Olyan társadalmat akarnak építeni, ahol mindenki hozzátehet valamit a közjóhoz.

A jeruzsálemi Notre Dame zarándokházban tartott sajtóértekezletet március 10-én Antonio Franco címzetes érsek, apostoli nuncius aki néhány fontos részletet is közölt a pápalátogatásról. Három nyilvános szentmisét mutat be a Szentatya: Jeruzsálemben, Betlehemben és Názáretben. Jeruzsálemben ötezer hívő részvétele várható, míg Názáretben, ahol a legtöbb keresztény él, számítások szerint 40-50 ezer hívő lesz jelen. A hivatalos programok között szerepel az izraeli és a palesztin elnökkel való találkozás. Az ökumenikus és vallásközi találkozók sorában a pápa felkeresi a szikla-mecsetet, a siratófalat és a Jad Vasem emlékhelyet, ahol a holokauszt áldozatainak emlékénél tiszteleg. Az AFP jelentése szerint XVI. Benedek pápa a múzeumnak azt a részét nem keresi fel, ahol XII. Piusz pápa képe alatt az a vád olvasható, hogy nem emelt szót az üldözött zsidóságért a II. világháború idején.

Az apostoli nuncius a pápa szentföldi látogatásáról elmondta: az mindenekelőtt zarándoklat a béke ajándékáért, valamint a Szentföld, a Közel-Kelet és az egész világ egységéért. A pápa útja során szeretne hangot adni Izrael és Palesztina népe iránti együttérzésének. A nuncius jelezte azt is, hogy a pápa két kérést intézett az izraeli kormányhoz. Azt kérte, hogy a gázai keresztény küldöttség jelen lehessen látogatása során, továbbá, hogy legalább kétbusznyi hívő részt vehessen a betlehemi szentmisén, illetve hogy a hívek szabadon eljuthassanak a szertartásokra. Az izraeli kormány nem támasztott akadályokat a pápa kéréseivel kapcsolatban.

Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka a párizsi La Croix-nak adott március 10-ei nyilatkozatában nemzetközi szolidaritást sürgetett a tartós közel-keleti béke érdekében. Jeruzsálem az egész világ békéjének a kulcsa. A Szentatya szentföldi zarándoklatára nehéz időben kerül sor. „Azon vagyunk, hogy programja kiegyensúlyozott legyen.”  A pápa Betlehemben is szentmisét fog bemutatni, és látni fogja az elválasztó falat, mely botrány a nyugati világ számára. Látni fog Betlehemnél egy palesztin menekülttábort is. Számunkra ez a látogatás elsősorban lelkipásztori jellegű. Várjuk a Szentatya békefelhívását, a Szentszék álláspontja szerint. A Szentföld keresztények nélkül elveszítené önazonosságát. Súlyos probléma, hogy az izraeli hatóságok nehezen adnak tartózkodási engedélyt papoknak, szerzeteseknek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .