A Szentföld várja a pápát

A Szentatya jordániai programjában szerepel a Husszein király (1935-1999) sírját magában foglaló mecset meglátogatása is, és találkozni fog muzulmán vezetőkkel és diplomatákkal. Ez nyilván alkalmul fog szolgálni számára, hogy előmozdítsa a keresztény- iszlám párbeszédet, és állást foglaljon a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban. Izraelben a Jad Vasem emlékhelyet felkeresi a pápa, de nem megy be a múzeumba, ahol XII. Piusz pápa képe alatt még olvasható az elítélő szöveg. Az izraeli hatóságok későbbre ígérték a szöveg „felülvizsgálatát”. Nem kerül sor hármas vallásközi találkozóra, mert kilenc évvel ezelőtt, II. János Pál pápa látogatása alkalmából az nem volt sikeres. Akkor ugyanis az izraeli főmufti, miután éles szavakkal elítélte az izraeli hatóságok magatartását, távozott a találkozóról. Ezért most a zsidó és muzulmán vallási vezetőkkel a második napon külön-külön találkozik a Szentatya. Együttes vallásközi találkozón nem a vallási vezetők, hanem a párbeszédben elkötelezett zsidó és muzulmán vallási szervezetek alacsonyabb rangú képviselői vesznek majd részt. A feszültségek ismeretében e találkozások talán a pápai zarándokút legkényesebb mozzanatai.

Izraelben nem tanítanak a kereszténységről

Daniel Rossing, a zsidó-keresztény kapcsolatokkal foglalkozó független Jeruzsálem Központ igazgatója szerint az izraeli állami iskolákban a diákok nem tanulnak semmit a kereszténységről. Nagyarányú tudatlanság uralkodik a katolicizmusra és különösen azokra a forradalmi változásokra vonatkozóan, amelyek végbementek a katolikus egyházban a judaizmus és a zsidók vonatkozásában – nyilatkozta az USA püspöki konferenciája hírügynökségének (CNS) az ortodox zsidó Daniel Rossing, aki a kereszténység oktatásának szakértője.

A gázai kereszténység húsvétja

Néhány hónappal az izraeli háború után, az egyre inkább iszlamizálódó társadalomban a gázai keresztények lehajtott fejjel ünnepeltek. A háború a gázai keresztényeket sem kímélte. Még egy okkal több, hogy elmenjenek innen. Azok közül, akik megkapják Izrael engedélyét, hogy átmehessenek Ciszjordániába, a legtöbben soha nem térnek vissza. Gázában már csak két-háromszáz katolikus él. A keresztelők száma (a múlt évben öt) messze alulmarad az elvándorlók számához képest. A görög katolikus közösséget is hozzászámolva a gázai keresztények alig kétezren vannak egy másfél millió lakost számláló területen. A partvidéket sújtó háború és blokád szörnyűségeit még súlyosbítja az egyre inkább iszlamizálódó társadalom nyomása.

A szentföldi ferencesek

A ferences kusztódia nagy örömmel és várakozással, valamint imádkozó lelkülettel készül a Szentatya fogadására. Arra vonatkozóan, hogy milyen megújulást, lendületet adhat a pápai út a Szentföldnek, Pizzaballa ferences custos elmondta: ez a föld számos válságot, drámai eseményt élt meg, tehát mély sebeket hordoz. Még mindig sok problémával, félelemmel kell szembenéznie, és XVI. Benedek látogatása nagy bátorítást jelenthet. Meghívás lehet arra, hogy ne féljünk, és reménnyel, valamint bizalommal tekintsünk előre. A fiatalokra, az oktatásra, tehát az új nemzedék képzésére kell összpontosítani, hogy másképpen gondolkodjanak. Arra kell ösztönözni őket, hogy merjenek álmodni és építsenek valami újat.

A jeruzsálemi latin patriarchátus imája

A májusi pápai zarándoklat előkészítéseként a jeruzsálemi latin patriarchátus a következő imát tette közzé: „Úr Jézus Krisztusunk, a történelem során Péter utódjának személyében az egyháznak mindig volt egy vezetője és pásztora, aki megmutatta az utat, melyen járnunk kell, hogy beteljesítsük az Atya akaratát. Rád bízzuk az elkövetkező időszakot, amelynek során felkészülünk Szentatyánk, Benedek pápa látogatására. Áraszd ki ránk Szentlelkedet, hogy imádságos lelkülettel készülhessünk arra, hogy ez a látogatás a Szentföldön legyen a megújulás és a különleges kegyelem pillanata.”

Papok beutazási engedélyiért

A jeruzsálemi latin patriarchátus azt reméli, hogy a pápa szentföldi zarándoklata könnyítéseket fog hozni az arab országokból Izraelbe beutazni kívánó papok számára. Ezek a papok talán könnyebben jutnak majd munkavállalási engedélyhez is a katolikus iskolákban és kórházakban – mondta Fouad Twal pátriárka a közelmúltban Bresciában. A pápa meg akarja erősíteni a Szentföldön élő keresztényeket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .