A hét szentjei

Kórházlelkész, először megalapítja a Bölcsesség Leányai betegápoló kongregációt, majd 1713-ban a Mária Társaságát. Népmisszionárius. Legjelentősebb műve A tökéletes Mária-tisztelet. 1716-ban halt meg, 1947-ben XII. Piusz pápa avatta szentté.

Szent József, a munkás ( Május 1. )

Az ünnepet XII. Piusz pápa rendelte el 1955-ben, a munkások védőszentjévé választva Szent Józsefet. A pápák számos tanítást adtak az emberi munkáról. II. János Pál A Megváltó őrzője kezdetű apostoli buzdításában írja: „Abban, hogy Jézus emberileg növekedett »bölcsességben, korban és kedvességben «, jelentős szerepet játszott a tevékenység erénye, a szorgalom, hiszen a munka »érték az ember számára «, alakítja a természetét, és »képessé teszi arra, hogy tökéletesedjen emberségében «. A munka jelentősége az ember életében megköveteli, hogy elfogadjuk azon elemeket, melyek lehetővé teszik minden ember számára, hogy munkája révén közelebb kerüljön teremtő és megváltó Istenéhez, együttműködjék vele az ember és világának üdvösségére irányuló tervben, Krisztus iránti barátsága mélyüljön, hite által pedig részt vegyen Urunk papi, prófétai és királyi hármas küldetésében” (23.).

Szent Atanáz püspök és egyháztanító (Május 2. )

Atanáz az egyiptomi Alexandriában született, diakónus volt Szent Sándor püspök mellett, akit elkísért a niceai zsinatra (325). 328-ban lett a város püspöke, és határozottan küzdött az arianizmus ellen. Számos művet írt az igaz hit védelmében, sokat szenvedett és száműzetésbe is kényszerült. 373-ban halt meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .