A szentatya Afrikába készül

Reményének adott kifejezést, hogy Beninben bemutathatja a 2009 őszén Rómában tartott püspöki szinódusi ülés eredményeit összefoglaló apostoli buzdítását. Az Afrika-szinódus mottója a következő volt: „Az egyház Afrikában a kiengesztelődés, az igazságosság és a béke szolgálatában.” A pápai dokumentum a következő évek afrikai lelkipásztori munkájának alapja kíván lenni.

 

A pápa november 18. és 20. között látogat el a nyugat-afrikai Benin államba, ahol százötven évvel ezelőtt kezdődött az evangelizáció. Ezzel kapcsolatban utalt arra, milyen fontos Afrika számára is a jövő ősszel kezdődő hit éve. Óvott az afrikai kulturális környezetbe illeszkedés hibás formáitól, a keresztény és fetisiszta szertartások keveredésétől. A boszorkányság és más babonák leküzdéséről is szó volt a két évvel ezelőtti szinóduson, mert sajnos még templomokban is előfordul a boszorkányhit és a varázslás hirdetése derült ki akkor Augustine Obiora Akubeze nigériai püspök beszámolójából.

A huszonkettedik nemzetközi útján Benin fővárosába, Cotonou-ba november 18-án, pénteken délután megérkező pápa másnap találkozik a politikai élet és a nagy vallások képviselőivel, majd papokkal, szeminaristákkal, szerzetesekkel és elkötelezett világiakkal is. Az ouidahi Mária-bazilikában írja alá a szinódus utáni apostoli buzdítást. A Szeretet Misszionáriusai Béke és Öröm központjában gyerekekkel találkozik a pápa. Estefelé a püspököket fogadja. November 20-án szentmise keretében adja át az apostoli buzdítást az afrikai püspököknek. Délután visszatér Rómába.

Benint 1975-ig Dahomeynak hívták. 1960-ig francia gyarmat volt. Többpárti demokratikus politikai berendezkedése van. A lakosság 42,3 százaléka keresztény, többségük katolikus. A muzulmánok aránya 27,8 százalék. 17,3 százalék a vudu vallás követője.


 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .