Robin Hood késői utódai

Egy biztos: ma is szükség volna furfangos segítségére a szegénység leküzdésében. A mai világhelyzetben sem hiányoznak a szociális bajok kissé romantikus bajnokai. A bankvilág világhírű központjában, London belvárosában, a Cityben hetek óta sátrakban táboroznak a kapitalista rendszer túlkapásai ellen tüntetők. Az anglikán Szent Pál-székesegyház előtti téren persze rendezett körülmények között élnek, gondoskodtak szemétgyűjtőkről, még büfésátorról is.

Az egyházak küldetéstudatuknak megfelelően jól, erkölcsi alapon kezelik a válsághelyzetet. Igaz, az anglikán székesegyház gondos templomigazgatójának figyelmét főleg az elmaradt esküvők és turisták belépődíjai kötötték le. Rowan Williams canterburyi érsek azonban távlatosabban közelítette meg az ügyet. November 2-án tárgyalt a tüntetők négytagú egy színésznőből, egy fiatal teológusból, egy négygyermekes édesanyából és egy munkanélküliből álló küldöttségével, és úgy döntött, amit egy cikkben meg is írt: támogatni kell a tüntetést. Azt javasolta: Robin Hood-adót kell kivetni a túlkapásokért felelős bankokra. A katolikus álláspontot általánosabban fejezte ki XVI. Benedek pápa a G-20-ak állam- és kormányfőinek november 34-én, Cannes-ban ülésező csúcstalálkozója kapcsán. Annak a reményének adott hangot, hogy a találkozó az egész világon hozzájárul a nehézségek leküzdéséhez, amelyek akadályozzák az átfogó emberi fejlődést. A szentatya Caritas in veritate enciklikájában már évekkel ezelőtt megfogalmazta, hogy a válságot a tervezés alkalmává kell tenni, illetve közösséget kell vállalni a leginkább sújtott országokkal.

 


 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .