Innen-onnan

A kopt egyházfő az egyiptomi keresztények és muszlimok közötti közvetítő szerepe miatt kapta az elismerést. Shenouda pápa 1971 óta vezeti a kopt egyházat, továbbá ő a Közel-Keleti Egyházak Tanácsának elnöke. Az UNESCO kitüntetését 2000-ben kapta meg. Az augsburgi békedíjjal járó közel tizenháromezer eurót a kopt egyházfő egy kairói gyermekkórháznak adományozza, amely fiatal keresztény és muzulmán rákbetegeknek segít. (KNA)

Tuniszi érsek az iszlamistákról

Maroun Elias Nimeh Lahham, Tunisz katolikus érseke szerint a választás győztese, az iszlamista Ennahda párt nehéz helyzetben van. Ugyanis egy éve van arra, hogy új alkotmányt léptessen hatályba és más reformokat hajtson végre. A lakosság pedig türelmetlen. (Fides, KAP)

Palesztina az UNESCO-ban

Tagjai közé választotta Palesztinát október 31-én Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. Százhét tagállam szavazott mellette, tizennégy ellene, ötvenkettő pedig tartózkodott. Palesztina az Egyesült Nemzetek Szervezetének még nem tagja, kérelméről még nem döntöttek, ám az Egyesült Államok megvétózhatja felvételét. Az UNESCO-szavazásnál erre nem volt lehetősége. Nemmel voksolt, és feltételezések szerint a palesztinok felvétele után visszalép a szervezettől, megszünteti pénzügyi támogatását. Mint ismert, az UNESCO költségvetésének legnagyobb része az USA-tól származik. (KNA)

Amerika továbbra is Istenben bízik

Az Egyesült Államok képviselőháza 396 szavazattal 9 ellenében megerősítette, hogy a dollár bankjegyeken is szereplő „In God We Trust” (Istenben bízunk) mottó továbbra is Amerika nemzeti jelmondata marad. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .