A Szent Péter térre tart a kárpátaljai óriásfenyő

Az erdészek többhektárnyi erdőt bejártak, míg rátaláltak a tökéletes fára. A harmincméteres fenyőt november 20-án, vasárnap vágták ki, és 23-án indult el a Vatikánba. Az öttonnás fának hétszázhúsz ága van. Hosszú előkészületek után a fa helikopterhez erősítve, szlovák szakemberek bevonásával a nagy szél és köd ellenére sikeresen földet ért. Nagybocskón átemelték egy kamionszerelvényre, amely Szlovéniából érkezett, és Magyarországra szállította. Budapestről repülőgép viszi tovább. A karácsonyfát a Munkácsi görögkatolikus egyházmegye ajánlotta fel a Vatikánnak. Milan Sasik megyés püspök elmondta: a Vatikánnak szánt karácsonyfa adományozásával kapcsolatos javaslatát az egyházak és vallási szervezetek összukrajnai tanácsának ülésén vetette fel. A terv megvalósítása az ukrán görögkatolikus egyházra és Lemberg (Lviv) polgármesteri hivatalára hárult.

Az idei vatikáni karácsonyfa-állítás különlegessége lesz, hogy az ukrajnai görög- és római katolikus egyházak püspökein kívül az ukrán ortodox egyház vezetői is részt vesznek rajta. A Szent Péter téren a december 24-e előtti héten gyújtják meg az égőit. Ezt a pápa lakosztályának a térre nyíló ablakából figyeli majd.

A vatikáni karácsonyfa felállításának szokását 1982-ben vezette be II. János Pál. Az ünnepek után a fenyőfákat a Vatikán jótékony célra ajánlja fel: bútorok és játékok készülnek belőlük. Az ukrajnai fenyőfákat szigorú zsűri válogatta ki. Nem ez lesz az első magyar ajkú területről érkező Szent Péter téri fenyőfa: tíz évvel ezelőtt a Gyergyói-havasokból, Tölgyes mellől érkezett a „pápa karácsonyfája”.

(Sch. P.)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .