Küldetés a gazdasági válság idején

Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke köszöntötte a konferencia meghívottait, köztük Tarcisio Bertone vatikáni államtitkárt és Rino Fisichella érseket, majd köszönetet mondott Istennek, hogy az európai egyházak mellett állt az elmúlt évek számos kihívásával szemben.

 A CCEE küldetésének fontos eleme az ökumené, amelyet az Európai Egyházak Konferenciájával (CEC) közösen igyekeznek előmozdítani. A bíboros ezzel kapcsolatban kiemelte a három ökumenikus találkozót (1989, 1997, 2007) és a Strasbourgban 2001-ben aláírt Ökumenikus chartát. Bilaterális szinten nagyon fontos kezdeményezésnek nevezte a katolikus–ortodox fórumot, amely európai szinten felmerülő pasztorális és társadalmi problémákat vitat meg rendszeresen.

Erdő Péter az Európában felmerülő drámai helyzetekről is megemlékezett. A gazdasági válság mellett az erkölcsi válságról is szót ejtett. Utat kell mutatni, hogy az emberek megnyithassák szívüket és értelmüket Isten előtt – hangsúlyozta. A világban egyre több embert üldöznek keresztény hite miatt. Ez a jelenség Európában nem annyira szembetűnő, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy kontinensünkön is létezik a keresztényekkel szembeni kirekesztés.

Az évforduló ünneplését egybekötötték az új evangelizációról való közös gondolkodással, amelyet az elnök köszöntő beszédével meg is kezdett. A történelem során sokszor éppen azok tették a legnagyobb tanúságot az Úrba vetett bizalmukról, akiket a legjobban üldöztek. Az új evangelizáció érdekében is fontos az audiovizuális eszközök használata, mert ezekre korunk embere nagyon fogékony. Az evangelizáció a mindennapokban megnyilvánuló irgalmas szereteten keresztül valósul meg – húzta alá Erdő Péter.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .