A Szent Kereszt fényében

Hagyományosan minden év szeptemberében rendezik meg az egyházközségi hetet. A templombúcsút megelőző napok a lelki felkészülést és a közösség összetartását is elősegítik. A katolikus karitász Varga Viktor vezetésével működik. Idén is üstben főzték a szilva- és bodzalekvárt, amelyet majd az adventi jótékonysági vásáron árusítanak, a bevételből pedig tűzifát és élelmiszert vásárolnak a rászorulóknak. Augusztus 31-én az egyházközség családi nyárbúcsúztató napot rendezett a templomkertben. Miközben óriási kondérban főtt a gulyás, a családok játékos sorversenyen vehettek részt a közeli focipályán – a játékmester Daradics Zoltán volt –, majd az érdeklődők bepillanthattak a batikolás rejtelmeibe. Dienesné Zsebi Regina hitoktató türelmesen magyarázta el a gyerekeknek, hogyan kössék át szorosan zsineggel a fehér pólót, hogy majd a festékbe áztatva kirajzolódjon a mintázat. Fiúk, lányok, de az idősebb korosztály tagjai közül is többen kipróbálták a textilfestést, és kíváncsian várakoztak az ecetes vízzel teli kád mellett, hogy vajon mi lett az egykor egyszínű pólóból. Senki nem csalódott, egyedi és különleges „műalkotások” születtek. Este felköszöntötték a hetvenöt esztendős Novozánszki Rozáliát, majd „Fele sem igaz” vetélkedő vette kezdetét.


Az egyházközségi héten néhányan lélekben „elzarándokolhattak” Lourdes-ba, Fatimába és Czéstochowába: Ridegné Tamásné és Pátkai Júlia vetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartott a templomban. Ráckeresztúr keresztjeihez Herkli Antal vezetésével indult kerékpáros zarándoklat, majd néhány nappal később a sümegi kolostor és kegytemplom volt az úti cél. Szeptember 5-én Virágh József pilisi plébános tartotta a szentmisét, s prédikációjában kiemelte, hogy mindannyian rászorulunk Isten irgalmára, és a résztvevők emlékezetébe idézte: „A kereszt olyan imakönyv, amely a bűnösök használatára készült.” Ezen otthon, csöndes magányunkban valamennyien eltöprenghetünk, búcsú előtt és búcsú után is.

A keresztúri búcsú hajdan két napig tartott, a vasárnapot követő hétfőn a gyerekek nem mentek iskolába. Idén a szeptember 15-ét megelőző napon a templomok éjszakájához kapcsolódó programokon vehetnek részt az érdeklődők. Érdekességként megtekinthető a templomtorony keresztjének gömbjében 1894-ben elhelyezett üzenet is: „Legyen ez a kereszt fénye tündöklő csillaga az összes emberiségnek, legyen vigasztalója és megnyugtatója a rátekintőnek. A születendőt vezesse be anyaszentegyházunk kebelébe, a gyereket, ifjút vezérelje az élet rögös útján, a felnőttekben élessze a hitet, reményt s szeretetet, a szülőkben ápolja az igaz vallásosságot és hazaszeretetet, az árváknak menedékhelye, az özvegyeknek vigasza, a betegeknek lelki forrása legyen, a halottaknak vezére Isten magas színe elé. Ne legyen végre halandó, kinek aggodalmát el ne oszlatná.”

Fotó: Gajdó Ágnes

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .