Vágyvilág 3.

Miközben vágyak nélkül nem élhetnénk, azok képesek ügyesen életösztönünk fölé kerekedni. Ha nem vigyázunk, fontosabbá válnak az életünknél. Uralkodni kezdenek külső, belső világunk felett, és már nem mi uraljuk azokat. A vágyak kielégítetlenségének, kielégíthetetlenségének ereje. Mire gondolok ezzel? Konkrét példák jutnak eszembe: A szülei hadakozását, veszekedését elviselni nem tudó fiúé, aki a marihuánához, a fűvel élő és visszaélő kortársaihoz menekül. Mi a vágya? Béke, jókedv, buli, izgalom és nyugalom, biztonság. Mit ígér neki a fű? Társaságot, együtt érző, megértő társakat, enyhe bódulatot, kikapcsolódást. Az első iskolából eltanácsolják, a második, harmadik, sokadik pedig már egyre kevésbé érdekli. Közben változtatni akarna, érzi tehetetlenségét, szeretne megválni a csapattól, ahol lefelé húzzák egymást, így mégis elviselhetőbbnek látszik az élet. Ezt az életet így lehet elviselni. Legalább egy kicsit jobbnak tűnik, legalább arra a néhány percre.


S aztán egy másik fiatalember esete, aki keményen, hihetetlen energiákkal sportol, eredményei kiemelkedők. Az elvárások, a kőkemény fegyelem elől a játéktermek lazítást ígérő világába csöppen, s maga sem érti, hogyan lesz néhány hét alatt több százezer forint adóssága. Megdöbbentő a sóvárgása a játék, a kaszinó után. Pedig csak nyerni szeretett volna. A pályán vagy a gépen? Mindegy. Mindegy?

S ott van a közismert, tiszteletre méltó, magas beosztású férfi, akinek – bár tudja, hogy halálos mennyiségű alkoholt fogyasztott már, és mája nem sokáig bírja – fontosabb a látszat, a beosztás, a mundér becsülete, mint a saját élete. Most még nem ér rá gyógyíttatni magát. Az elismerés, a megfelelés vágya erősebb benne, mint az életben maradásé. Ital nélkül nem képes létezni. Már régen nem vágyik az alkoholra. Talán gyűlöli is a szert, amely nélkül azonban nem titkolható el, hogy éppen ennek a betege. Hiszen ha nem iszik, remeg a keze. Ördögi kör. Róka fogta csuka. S akik várják, hogy teljesítsen, elnézik a már régen el nem nézhetőt. Mert ők is szeretnének megfelelni. Ők is vágynak a tisztára, a jóra, ha mást nem kaphatnak, hát a látszatra.

(Folytatjuk.)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .