A szem gondozásáról

Érzékszerveink közül az egyik legfontosabb a szem. A gyermekeket óvni kell a túl erős fénytől. A tűző napon kint felejtett csecsemő sír, mert bántja a szemét a fény.

Gyulladás esetén a kötőhártya vörös színe figyelmeztet arra, hogy a szemet kezelni szükséges. A szemek gondozása tiszta kezeket és tiszta (steril) vattát igényel.
A kötőhártya-gyulladás könnyezéssel és többnyire viszketéssel jár. A nagyobbacska csecsemő ilyenkor megdörzsölheti a szemét, és mert a keze általában nem kifogástalanul tiszta, könnyen létrejöhet a felülfertőzés, amely ellen a kezelőorvos szemcseppeket ír fel. Ezeket úgy juttatjuk a szembe, hogy ujjunkkal gondosan lehúzzuk az alsó szemhéjat, és az így képződő zsákocskába cseppentünk – többnyire egyetlen cseppet – esetleg többször is naponta, a gyulladás erősségétől függően. Amikor a lehúzott szemhéjat elengedjük, a gyógyító csepp megfürdeti a szemgolyót, és így éri el hatását.


Amire ügyelnünk kell:

– A csepegtetőt mindig függőlegesen tartsuk (ne dőljön jobbra vagy balra), mert a cseppek csak így lesznek teljesen egyformák.

– A szemet mindig a külső sarkától befelé, az orrnyereg felé kell törölni, mivel ott van a könnycsatorna, amely a könnyet az orrba levezeti.

– A vattát, amellyel dolgoztunk, csak egyetlenegyszer szabad használni, aztán el kell dobni.

Ha a kötőhártya-gyulladáshoz szemhéjgyulladás is társul, akkor a háziorvos javallotta szemkenőcsöt használjuk. Ha a gyermek az összeragadt szemét nem képes kinyitni, akkor egyezrelékes, nem hideg, de alig langyos Rivanololdattal borogassuk naponta többször néhány percig, majd – a szem sarkától kiindulva az orr irányába haladva – töröljük meg tiszta vattával. A vattát használat után dobjuk el, a kezünket pedig a kezelés előtt és utána is gondosan mossuk meg.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .