A száz éve elhunyt Bogisich Mihályra emlékeztek

Az augusztus 11-én tartott szentmise kezdetén Süllei László érseki helynök, a Mátyás-templom plébánosa köszöntötte a főcelebránst, Varga Lászlót, az OMCE központi igazgatóját, a váci székesegyház karnagyát, valamint a szónokot, Bogisich Ferenc atyát és az egybegyűlteket.
A liturgia énekeit, a gregorián tételeket, Bogisich Mihály Missa gregoriana című miséjét és más zeneműveit Tardy László OMCE-társelnök vezényletével a Mátyás-templom kórusa szólaltatta meg. Tóth József karnagy, OMCE-titkár vezetésével szép számban vettek részt a megemlékezésen az egyesület tagjai. A hívekkel együtt megtöltötték a templomot.
Az ünnepelt rokona, a néhány nappal később, Nagyboldogasszony napján elhunyt Bogisich Ferenc atya szentbeszédben méltatta a jeles zenész pap életművét, melynek legjelentősebb gyümölcse az Országos Magyar Cecília Egyesület 1897-es megalapítása volt. Az OMCE ma a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyházzenei tanácsadó testülete. Mintegy kétezer fős tagságával napjainkban is betölti küldetését.
Az ünnep szónoka felidézte, hogy Liszt Ferenc Serédi Jusztinián hercegprímásnak írt levelében is méltatta a Mátyás-templom akkori plébánosa, Bogisich Mihály zenetudományi munkáját, A keresztény egyház ősi zenéje című, a gregorián énekről írt könyvét, valamint Őseink buzgósága című népénekgyűjteményét.
Az Országos Magyar Cecília Egyesület a megalapításától kezdve a folyamatos reformot, az állandó megújulást, a korszerűséget és a fejlődést szolgálta a magyar egyházzenei életben, az egyházi rendelkezések előírásai szerint – hangzott el. – Nagy tekintélyű lapjában, a Magyar Kórusban az OMCE rendszeresen elsőként teszi közzé, s kórusaival elsőként szólaltatja meg kortárs zeneszerzők műveit. „A cecíliás lelkületű egyházzenész olyan, mint a bibliai atya, aki gyermekei számára kincseiből régit és újat hoz elő.”
Ferenc atya méltatta Boigsich Mihály zenepedagógiai munkáját, zenetörténeti kutatásainak eredményeit, hazafias lelkületét és nem utolsósorban mély vallásosságát. Úgy fogalmazott: „tehetségét Isten és a haza dicsőségére kamatoztatta”.
Bogisich Mihály magvetése maradandónak bizonyult, hiszen az általa létrehozott egyesület napjainkban is buzgón végzi szolgálatát az egész országban. A száz évnél is régebben született Bogisich-zeneművek pedig már sokszorosan kiállták az idők próbáját. Korszerűségük titka zseniális szakmai és művészi minőségük s az örök értékű zenei anyagokra támaszkodó zeneszerzői progresszivitás. A művek ezért alkalmasak arra is, hogy szellemiségükben és irányvonalukban mintául szolgáljanak kortárs zeneszerzőinknek, s a liturgia szerves részeiként továbbra is segítsenek mindnyájunkat a méltó ünneplésben, a meditációban, Isten dicsőítésében és az örvendezésben – fogalmazott a szentmise végén Varga László.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .