Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Ha mindenki a saját helyén „kis Szent Istvánként” országépítővé válik, akkor tudjuk folytatni Szent István király országépítő művét – fogalmazott Semjén Zsolt a kitüntetések átadása előtt. Hozzátette: nincs még egy nemzet, amelynek uralkodóháza annyi szentet adott volna a Katolikus Egyháznak, mint az Árpád-ház, és arányait tekintve annyi Nobel-díjas tudósa lenne, mint a magyarságnak.
A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették mások mellett Bosák Nándort, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyugalmazott megyéspüspökét; Henri Boulad jezsuita szerzetest, teológust; Blancken­stein Miklós pápai prelátust, pestszentimrei plébánost; Lukács László piarista szerzetest, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola alapító rektorát; Prokopp Mária művészettörténészt.
A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át többek között Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.
A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el mások mellett Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök; Blanckenstein György pápai káplán, szentendrei plébános; Bodó Imre szentszéki tanácsos, kézdiszárazpataki plébános; Endrédy István környezetvédelmi szakértő, a Magyar Schönstatti Családmozgalom volt vezetője; Fekete János, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye címzetes esperese; Hajdu Ferenc kanonok, a Székesfehérvári Egyházmegye általános helynöke; Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója; Tóth András kanonok, nagykátai iskolai lelki vezető munkáját.
A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át többek között Bordi János szentszéki tanácsos, pálpatakai plébános; Dénes Zoltán Mihály címzetes kanonok, újirázi plébános; Fejes Rudolf Anzelm apát, váradhegyfoki premontrei prépostprelátus; Lázár Alpár Tibor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa; Paskó Csaba kelebiai plébános, zenepedagógus, mesterszakács; Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi fejlesztésért és migrációért felelős vezetője; Szabó Gyula mezőörsi plébános, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány elnöke; Szabó László piarista szerzetes, sátoraljaúlyhelyi misszióvezető; Tihanyi Gábor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa.

*

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20. alkalmából állami kitüntetéseket adott át augusztus 16-án Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten, a Pesti Vigadóban.
Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át mások mellett Farkas Péter szociológus, humánökológus, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatási vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szociológia szakának egykori oktatója.
Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült mások mellett Mocsári Dezső, a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Turócziné Pesty Ágnes, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium szervezési igazgatóhelyettese.
Az ország fejlődésének elősegítéséért, a haza érdekeinek előmozdításáért és az egyetemes emberi értékek gyarapításáért végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapott mások mellett Herpy Miklósné Légár Piroska, a Patrona Hungariae kórus, a Trefort Ágoston kórus és a Pázmány Péter kórus alapítója és kórusvezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem volt tanára; Kollár László, a dabas-sári Szent János Katolikus Általános Iskola igazgatója; Ujházy András, a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.
A levéltárosi szakterületen végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Pauler Gyula-díjban részesült mások mellett Bernád Rita-Magdolna, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség főlevéltárosa.
Kiemelkedő és példamutató munkája nagyrabecsüléseként a Miniszter Elismerő Oklevelében részesült Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes, a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia plébánosa, és Péter György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Caritas-szakápolója.

*

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén augusztus 16-án adott át állami kitüntetéseket, a budapesti Várkert Bazárban.
A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapott Frivaldszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára és Mezei Balázs Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politikaelméleti Doktori Iskolájának vezetője, tanszékvezető egyetemi tanár.

Forrás: MTI, Kormany.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .