A spanyol és olasz választások vallási kérdései

A családdal kapcsolatos erkölcsi-törvényhozási kérdések december végén nagy tömegeket mozdító egyházi akciót váltottak ki. A kormány erre a kampány hevében odáig ragadtatta magát, hogy a Vatikánban próbálta elítéltetni a spanyol püspökök magatartását, persze sikertelenül. A püspökök választási körlevele vatikáni megítélés szerint is igen helyesen sorolta fel azokat a kritériumokat, amelyek szerint kialakíthatják választási döntésüket a hívő választók. Arról nem ők tehetnek – válaszolták a főpásztorok – hogy szempontjaiknak nem a szocialista program felel meg. Olaszországban egy közvélemény-kutatás szerint a 33 százalékon álló Silvio Berlusconi jobban fejezi ki a katolikus választók többségének akaratát, mint a 12 százalékon álló közép-bal Walter Veltroni (római főpolgármester). A választópolgárok 41 százaléka még nem döntött.

Nem minden katolikus áll a politikai jobboldalon. Az olasz sajtóban napvilágot látnak olyan nyilatkozatok is az „utca emberétől”, hogy Berlusconi és több munkatársa elvált… Továbbá a jobboldal türelmetlen a bevándorlókkal szemben. (Mások ezzel egyetértenek.) Vannak katolikus szavazók, akik szinte kizárólag az etikai kérdések alapján alakítják ki döntésüket. Ez nagyobb tudatosságot, megfontolást igényel, így csak később jutnak döntésre. Az olasz főpásztorok nem adták ki választási pásztorlevelüket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .