A rendszerváltás keresztény történelme

Jó volna, ha a fiatalabb nemzedékeink tagjai legalább annyit tudnának az elmúlt hatvan év magyar történelméről, amennyit Jauer a Budapesti tavasz és a Hegyeshalom történelmi óráiról című fejezetekben összefoglal abból. Ajánljuk nekik, hívjuk fel a figyelmüket ezekre az olvasmányokra!

A Máltai Szeretetszolgálat magyarországi szervezetének tevékenységét, Csilla von Boeselager és Kozma Imre történelmi szerepét a szemtanú hitelességével foglalja össze a szerző. Azt sem felejti el bemutatni, hogy a keletnémet titkosrendőrség, a Stasi miként igyekezett megakadályozni a magyarországi keletnémet menekültek Nyugatra jutását, illetve megfélemlíteni a menekülőket. Ezek a fejezetek nem csupán a rendszerváltozást közvetlenül megelőző hónapok magyar történelmét mutatják be.


Értékes része a kötetnek az időrendi táblázat, mely nemcsak egy-egy mondatban jelzi a történéseket, hanem kissé bővebben is kifejti azokat. A fotók a magyarországi keletnémet menekültek sorsának dokumentumai.

A szerző az utószóban a magdeburgi evangélikus püspök szomorú megállapítását idézi: „Az emberek Németország keleti részében már azt is elfeledték, hogy az Istent is elfeledték.” Szörnyű történelem pusztította az embert és a keresztény hitet a nácik és a kommunisták idején. Mégsem tudták kiirtani a reményt, a keresztény hit közösségeit. 1989-ben a keresztények tanúságot tettek arról, hogy az erőszakmentes megszabadulásban megmentő hatalmával Krisztus is eljött. Meg kell nyílnunk előtte.

(Joachim Jauer: Urbi et Gorbi. A keresztények mint a fordulat úttörői. Magyar Máltai Lovagok Szövetsége, 2014. A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .