Lehetséges a hűséges szeretet

Veres András megyés püspök homíliájában arról beszélt, hogy a jelenlévők szívében ott van a szeretet Isten és egymás iránt. Hangsúlyozta: csak az Isten iránt érzett szeretet teszi képessé a házaspárokat arra, hogy éveken át kitartsanak egymás mellett. Az ember saját ereje kevés lenne ehhez. A házaspároknak ezért hálát kell adniuk Istennek, mondta a főpásztor. De hálával tartoznak egymásnak is, amiért ki-ki hiányosságaival és hibáival együtt fogadta el és szereti a másikat. Ugyanakkor bocsánatot is kell kérniük egymástól az elmúlt években késedelmesen kimondott megbánásokért, a halogatott megbocsátásokért, az olykor viszonzatlan szeretetért. A házassági évforduló azonban mindenekelőtt ünnep, amelyben ugyanaz az öröm van jelen, mint a hétköznapokban: az a mély és hatalmas érzés, amely éveken keresztül képes erősíteni, lelkesíteni az embert – fogalmazott a püspök.

Napjainkban sajnos nem természetes, hogy hűségben, szeretetben, áldozatvállalásban élnek együtt a házaspárok, mondta Veres András. A keresztény házasság nagy érték. Éppen ezért fontos, hogy a családokban a gyermekek, az unokák is megtapasztalják a szeretetet, hogy felnőve ne féljenek majd elköteleződni a házasságra, a családi életre.


Az egyház együtt örül a jubilánsokkal, hangsúlyozta a megyés főpásztor. Mert bár napjaink híradásaiban gyakran megpróbálják aláásni a házasságot, a jelenlévők tanúságot tesznek arról, hogy lehetséges az igazi, hűséges szeretet. Isten képessé teszi a házastársakat, hogy egy életen át kitartsanak egymás mellett.

A szentbeszéd után a házas felek megerősítették az esküvőn tett fogadalmukat, majd a megyés püspök megáldotta őket. A párok az ünnepi alkalomból egy emléklapot és egy lakatot kaptak. Az emléklap otthonukban gyakran felidézi majd e jeles napot, a lakat pedig mindig emlékeztetni fogja őket megújított fogadalmukra, valahányszor csak elhaladnak a szombathelyi székesegyház előtt. Hagyomány ugyanis, hogy a párok az összetartozásukat szimbolizáló lakatot a templom melletti átjáró kerítésére helyezik fel. Így amikor erre járnak, bármikor vethetnek rá egy pillantást. Az ünneplést agapé, múzeumlátogatás és beszélgetések zárták.

Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .