A püspöki konferencia ülésén

 

Szeptembertől az állami általános iskolák első és ötödik osztályában bevezetik a kötelező erkölcstan helyett választható hit- és erkölcstan tantárgyat. Bár a végleges rendelet még nem született meg, a katolikus egyház már megkezdte az előkészületeket. Felveszi a kapcsolatot az állami oktatási intézmények vezetőivel annak érdekében, hogy ahol a szülők, illetve a tanulók a vallásszabadság elvével összhangban igénylik, ott biztosítva legyenek a személyi és tárgyi feltételek a római és a görögkatolikus hittanoktatás számára. A témával kapcsolatban a püspökök körlevélben fordulnak a katolikus hívekhez.


 

A püspöki konferencia az egyház nyári, illetve őszi programjairól is tárgyalt. XVI. Benedek pápa idén júliusra Rio de Janeiróba hirdette meg az ifjúsági világtalálkozót. A nagy távolság miatt csak keveseknek adatik meg, hogy személyesen részt vegyenek a rendezvényen, ezért az MKPK a riói eseménnyel egy időben nemzeti ifjúsági találkozóra hívja a magyar fiatalokat. Július 24. és 28. között Pécsett rendezik meg a HungaRiót. A rendezvényre a HungaRio honlapján (www.hungario2013.hu) lehet jelentkezni.

Idén is megrendezik a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozatot október 7. és 13. között. Ehhez kapcsolódóan október 19-én a püspöki konferencia országos katolikus kórustalálkozót szervez a Budapesti Kongresszusi Központban.

Az Európa egyes országaiban hagyományosan megrendezett Európai Társadalmi Hetek mintájára, hazánkban először szeptember 20. és 22. között Katolikus Társadalmi Napok programsorozatot szervez a püspöki konferencia Caritas in Veritate bizottsága, Budapesten. A rendezvény középpontjában a katolikus egyház társadalmi tanítása áll. Az esemény célja, hogy a szélesebb közönség számára is bemutassa azokat a már jól működő kezdeményezéseket, amelyeket a katolikus egyház a szociális területeken rászoruló embertársai között végez.

Az MKPK döntött arról is, hogy Magyar Katolikus Rádió tisztségviselőinek, a vezérigazgató, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspöknek, valamint a vezérigazgató-helyettes Radetzky Andrásnak idén márciusban lejáró mandátumát újabb három évre meghosszabbítja.

MKPK

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .