A perbáli templomért, tűzvész után

Fotó: Bertáné Pintér Katalin

 

Mindnyájan egyért mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzkárokat szenvedett perbáli templom javára a MOM Kulturális Központ Színháztermében március 17-én, vasárnap 18 órakor. A rendezvényen fellép Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Örökség díjas Szent Efrém Férfikar és a VS Guitar Orchestra. Az est végén Spányi Antal megyéspüspök mond köszönetet az előadóművészeknek a fellépésükért, a jelenlevőknek pedig a részvételükért és a segítségükért. A koncert teljes bevételét a perbáli plébániának ajánlják fel, a tűzvészben elpusztult egyedülálló barokk oltár újjáépítésére.
Január 1-jén az esti órákban tűz ütött ki a perbáli katolikus templomban. A Szent Anna- templom barokk főoltára teljesen elégett, és két áldoztatókehely is megsemmisült. A tűz martalékává váltak a főoltár dobogóját borító szőnyegek, és az oltár mögött függő – a templom védőszentjeit ábrázoló – oltárkép és kerete is megsérült.
A főoltár melletti freskó a hő és a füst hatására súlyosan károsodott, a keresztelőkút megperzselődött, az oldalfalakon és a boltozatokon sűrű füstlerakódások képződtek. A főoltártól nagyjából 15 méterre található orgona sípjain a festékréteg a nagy hő hatására felhólyagosodott. A fővárosi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával oltották el a tüzet.
A fafaragványokkal gazdagon díszített főoltár az 1800-as évek elején készült, így jelentős eszmei értéket is képviselt. A templom külső felújítása tavaly fejeződött be, és már folytak a belső felújítás előkészületei. A tűz okozta károk miatt elkerülhetetlen a belső felújítás mielőbbi megkezdése. A helyreállításra, illetve a templombelső megújítására adományokat gyűjtenek a Perbáli Római Katolikus Plébánia számlaszámán: 11103303-75013736-36000001.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .