Tápláld a kapcsolatodat

A Házasság Hetét 2008 óta rendezik meg Erdélyben, a keresztény egyházak és a civil szervezetek összefogásával, számtalan település és közösség részvételével.
Az idei eseménysorozathoz két programmal kapcsolódott a nagyváradi Szent László római katolikus plébánia. Február 16-án este házasok vacsoráját tartottak a Posticum Kulturális Központban, „A szerelem íze – tápláld a kapcsolatodat” mottóval. A szervezők egy rövid időre ezzel a jelmondattal nyitottak éttermet, ahol kapcsolatépítő fogásokat kínáltak a vendégeknek. Egy háromfogásos vacsora keretén belül közös élményeket főztek ki, és a házaspárok egy képzeletbeli időutazáson vettek részt – olvasható a Nagyváradi Egyházmegye hírportálján.
Február 17-én a Szent László-plébániatemplomban a dél­előtti szentmise közös megünneplése után a házaspárok megújították fogadalmukat, és áldásban részesültek.
Az alábbiakban a rendezvénysorozat résztvevőinek élményeiből szemezgetünk: „A Jóisten áldásait és társunk szeretetét tapasztalhattuk meg február 16-án és 17-én, a Házasság Hete rendezvénysorozat eseményein. Egy gyertyafényes vacsora mellett »a szerelem ízét« kóstolhattuk. Lehetőségünk nyílt arra, hogy egy kicsit kilépjünk a mindennapok forgatagából, megálljunk, és újból meglássuk a társunk szemében a talán már elfeledett első szerelmet. A meglepetések és a feladatok során újból kimondhattuk egymásnak azokat a szavakat, amelyekre nem mindig figyelünk, pedig nagyon lényeges megvallanunk, hogy »fontos vagy nekem«, hogy »szebb veled az életem«, »szeretlek«. Berci atya (Kiss Albert) rámutatott: a »kérem«, a »kö­szö­nöm« és a »bocsánat« szavak nem hiányozhatnak a kapcsolatunkból, ha békességben szeretnénk élni. A szervezők által előkészített és vezetett este segített egymásra hangolódni és elmélyíteni a kapcsolatunkat. A háromfogásos kapcsolatépítő vacsora végén jobban érezhettük egymás szeretetét, szerelmét.
Pék Sándor atya a prédikációban a valódi boldogságról beszélt; arról, hogy akkor lehetünk igazán boldogok, ha életünket, házasságunkat teljesen Istenre bízzuk, mert az igazi boldogság Istenben gyökerezik. A szentmise végén házassági fogadalmunkat is megújíthattuk, emlékeztetve önmagunkat és társunkat is arra, hogy »szeretem, és el nem hagyom semmiféle bajában«. Hála van a szívünkben Pék Sándor atya iránt is, aki mint jó pásztor, gondot visel ránk. Köszönjük neki, hogy nem hagy magunkra bennünket, és számíthatunk rá. Szeretnénk, ha egyre több házaspár megtapasztalná: érdemes harcolni, dolgozni a kapcsolatunkért, minőségi időt együtt tölteni a párunkkal Isten szeretetében, mert egy házasság igazán boldog csak Istenben, »ketten hármasban« lehet.” (Illés Zsolt és Izabella) „A vasárnapi szentmise kezdetén Pék Sándor atya arra hívott bennünket, hogy tegyük fel a kérdést: mit jelent számomra a boldogság, boldog vagyok-e? Az egyszerűnek tűnő kérdésre hirtelen sok-sok felelet fogalmazódik meg az emberben. Végül letisztulnak a gondolatok, és megmarad az, ami minden válasz alapja: a hála. Igen, úgy érzem, ez boldogságom forrása. Hálás vagyok mindazokért és mindazért, ami számomra megadatott. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek terveim, vágyaim, kéréseim. A legfőbb kérésem az, hogy a Jóisten segítsen felismerni, mi az, ami az ő tervével, szándékával egyezik. Ez a bizalom ad erőt a továbblépéshez.
Ma, amikor az oltár előtt megújítottuk házassági fogadalmunkat, felvillantak bennem azok a képek, amikor először találkoztam a férjemmel. Akkor – szinte még gyermekként – ez a találkozás maga volt a boldogság. Most, negyven év távlatából, az együtt megélt idő tapasztalatával a hátam mögött elmondhatom, hogy boldog vagyok. Hálás vagyok Istennek a férjemért, a családomért, a közösségért, amelynek a tagja lehetek. Ezek a kapcsolatok erősítenek a mindennapokban. Köszönet a mai napfényes vasárnapért, a szervezésért, az ajándékokért!” (Voiticsek Ilona)

Forrás és fotó: Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .