A pécsi székesegyház búcsúja

Fotó: Loósz Róbert

 

Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén, június 29-én a pécsi bazilikában ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György megyéspüspök. Az apostolok a székesegyház védőszentjei, így a főtemplom búcsúját is ezen a napon tartják.
Homíliájában a főpásztor hitünk alapjáról beszélt: „Az evangéliumban elhangzik: »Te Péter vagy, kőszikla, és én erre a kősziklára építem Egyházamat«. Simon új nevet kap ebben a párbeszédben, a ’szikla’ jelentésű Péter nevet, és ezzel új képességeket ad neki az Atya. Így tehát Isten nem a feladatra alkalmasat választja ki, hanem kiválasztja az embert, és alkalmassá teszi, újjáteremti, új képességekkel ruházza fel. Jézus ezzel megalapozza az Egyházat.”
Szükségünk van arra, hogy ne kételkedjünk a tanítás erejében. A hitünk ugyanis nem többségi vélekedésen, nem valamiféle kialakult társadalmi megegyezésen alapszik, hanem az igaz Isten tanításán, amit Fiában ismertünk meg. Az Egyházban a biztos tanítással találkozunk – hangsúlyozta Udvardy György.
A főpásztor ezután az apostolokat mutatta fel példaként napjaink plébániai munkatársai számára. „Két védőszent, két közbenjáró, két példa. A biztonság és a bizonyosság, az apostoli lelkület és a lelkesedés – Egyházunk ezt jelenti számunkra. Azok a testvérek, akik élethivatásuknak megfelelően belépnek ebbe a krisztusi szolgálatba, erőt meríthetnek az apostolok példájából. Most megköszönjük mindazok szolgálatát, akik hosszú éveken át lelkesedéssel, biztonsággal és bizonyossággal szolgálták és szolgálják testvéreik javát” – fogalmazott a megyéspüspök.
Udvardy György a szentmise után köszönetet mondott a híveknek az egyházközségekben végzett munkájukért. A plébánosok javaslata alapján idén Bata Gyuláné, Jedlik Gabriella, Dudás Nándor, Fürbach Ádámné, Horváth Terézia, Gungl Józsefné, Ruppert Mária, Kolozsi András, Nyuschalné Wimmer Piroska, Tarr Józsefné, Szőts Gábor, Darabos Zsuzsanna, Till Miklósné és Riedl Anna plébániai munkatársak kaptak egyházmegyei kitüntetést.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .