Felismerni a szenvedő Krisztus arcát a betegekben

Fotó: Loósz Róbert

 

Évek óta hagyomány, hogy a pécsi orvostanhallgatók diplomájuk átvétele előtt Isten áldását kérik munkájukra. Idén is egy medikus vállalta, hogy megszervezi az eseményt.
Sziráki Márton, a huszonhat éves budapesti születésű cserkész komoly tervekkel készül a jövőre, de – mint mondta – Isten kezébe ajánlja sorsának alakulását. Családjából eredő mély hite vezette az orvosi hivatásra is. Keresztényi szemlélettel, az emberekhez szeretettel fordulva szeretne gyógyítani.
„Másodéves koromban egy kéthetes haiti úton voltam. Megtapasztaltam az ottani segítségnyújtást, amit a természet- és emberközeliség, a nincstelenségben is az egymásra irányuló szeretet jellemez. Ezért aztán számomra az orvoslás nem csak a steril környezetről és a vasalt köpenyről szól. Szeretnék missziós munkát is vállalni, Kongóba jelentkeztem szolgálatra. Most azonban sürgősségi orvos leszek, szeretném megismerni Isten rám vonatkozó tervét. A betegekben igyekszem felismerni a szenvedő Krisztus arcát.”
Június 28-án este a pécsi Jézus Szíve-plébániatemplomban Udvardy György megyéspüspök tartott szentmisét Nagy Norbert egyetemi lelkész és Csigi Péter káplán koncelebrálásával. Az idén diplomázó mintegy százhatvan orvostanhallgató közül hetvenen vettek részt az esti szentmisén.
A püspök homíliájában arra emlékeztette a medikusokat, hogy ők azok a kiválasztottak, akik gyógyító munkájukkal segítik majd az embereket. „Ne feledjétek azonban, hogy hivatásotokban akkor lehettek erősek, ha a Szentlélek dolgozhat bennetek. Szükség van a Szentlélek munkálkodására ahhoz, hogy szeretettel fordulhassatok a gyógyítás vagy a kutatás és az emberek felé” – fogalmazott a főpásztor.
A szentmise záróáldása előtt a medikusok egyesével részesültek a püspöki áldásban.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .