A pécsi havihegyi mandulafa az év fája Európában

A pécsi fa, amely Janus Pannonius pécsi püspök 1466-ban Egy dunántúli mandulafáról címmel írt verse alapján az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is, 45 132 voksot kapott a február végén zárult szavazás során, s ezzel megnyerte a versenyt. A második, illetve a harmadik helyen egy abramcevói (Oroszország) tölgy, valamint a Monte Bar­bei­ro (Portugália) évszázados magyaltölgye végzett.
Havihegy mandulafáit több mint száz évvel ezelőtt, 1916-ban említették először a napilapok: „a mandulafa-sorban kezdődik az élet (…)”. Később, egy 1926-ban megjelent cikkben ezt olvassuk: „A Havihegyre vezető utat valamikor szép mandulafák árnyékolták, dacoltak az északi széllel, valahogyan olyan meleggé, olyan kedvessé tették a templom megközelítését. Tavasszal virágban pompázott az oldal, nyáron enyhe árnyékot nyújtottak az arra járóknak, ősszel meghozták a rájuk szánt fáradozás gyümölcsét.” 1990-ben is elismerően írtak a havihegyi fákról: „(…) néhány példány több száz éves, és megélte a török időt”.
A Brüsszelben, az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepség fővédnöke Pavel Poc, a testület környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának alelnöke volt. Az est házigazdáinak szerepét pedig Natalie Pauwels és Ladislav Miko, az Európai Bizottság tagjai látták el. A ünnepséget a Környezeti Partnerség Egyesület és az Európai Földtulajdonosok Szövetsége szervezte. Mindkét szervezet elkötelezetten tevékenykedik az egészséges környezet ügyéért, a városokban és vidéken egyaránt. Az esemény támogatói között ott volt a Dél-morva régió, a brnói Mendel Egyetem és az Európai Parlament SD csoportja.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere közleményt adott ki az eredmény kihirdetése után – olvasható a PécsMa.hu oldalon. „A pécsi, mintegy másfél száz éves havihegyi mandulafa került ki győztesen az európai év fája nemzetközi megmérettetésből. A siker közös erőfeszítéseink eredménye, hiszen az elmúlt hetekben sok ezer, a pécsi fával szimpatizáló ember fogott össze, és adott le szavazatokat a havihegyi kápolna mellett álló matuzsálem győzelme érdekében.” A városvezető azt is elmondta, hogy március 20-án, szerdán délután pikniket tartanak a fánál, így közösen ünneplik meg a győzelmet a pécsiek.

Forrás és fotó: Treeoftheyear.org; PécsMa.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .