A Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi eredményei

A tisztán hitéleti képzést folytató patinás Hittudományi Karon (HTK) a felvételi eljárás sajátos jellege miatt még nem alakult ki az új tanévre felvételt nyertek végleges száma. Valamennyi meghirdetett szakra (osztatlan teológus; katolikus közösségszervező BA; katekéta–lelkipásztori munkatárs BA; hittanár–nevelőtanár MA; katolikus kánonjogász MA) pótfelvételivel is felvételt lehet nyerni. A legnagyobb érdeklődés a kate­kéta–lelkipásztori munkatárs és a hittanár–nevelőtanár szak, illetve a hit- és erkölcsoktató szakirányú továbbképzés iránt mutatkozik a jelentkezők részéről.
A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) a rendes felvételi eljárás keretében felvett 1225 fővel meg tudta tartani a mostanra hagyományosnak mondható magas színvonalat a felvételi ponthatárok megállapításánál. Az újonnan felvettek száma meghaladja a 2017. évi kifejezetten eredményes létszámot.
A BTK-n a mostani eljárás eredményeként 980 nappali és 245 levelező képzésű új hallgató kezdheti meg a tanulmányait. Jelentős (8,67 százalékos) a létszámbeli emelkedés az MA-képzések tekintetében, és a levelező BA-képzésre felvettek száma is 8,6 százalékkal nőtt. A meghirdetett MA-képzésekre felvettek száma ebben az évben 226. A bekerüléshez a legmagasabb pontszámokat a nemzetközi tanulmányok BA (476 pont), a kommunikáció- és médiatudomány BA (nappali 465,5 pont), valamint a pszichológia BA (448,36 pont) szakok követelték meg. Továbbra is a pszichológia BA; az anglisztika BA; a szociológia BA; a nemzetközi tanulmányok BA; valamint a politológia BA bizonyult a legnépszerűbbnek.
A mesterképzés területén a pszichológia, a fordító és tolmács, a Kelet-Ázsia-tanulmányok és a nemzetközi tanulmányok szak iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. Az osztatlan tanárképzés gerincét a magyar–történelem és az angol–történelem tanári szak alkotja.
A Jog- és Államtudományi Karon (JÁK) – a minőségi követelmények szem előtt tartásával – a 2017-es évhez hasonlóan 760 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a rendes felvételi eljárás eredményeként. A jogász nappali képzésen idén 460 (önköltséges formában 370) pont volt a felvételi küszöb. Ezzel összesen 636 főt vett fel idén a szakra a JÁK. Az osztatlan jogászképzésen belül 294 a nappali és 342 a levelező képzési formára felvett hallgatók száma. Ez utóbbi eredmény jól közvetíti a JÁK azon elvét, hogy valamennyi képzését egyformán fontosnak tekinti. Az igazságügyi igazgatás alapszakon az elmúlt évhez viszonyítva jelentősen emelkedett a bejutáshoz szükséges ponthatár, ami államilag finanszírozott formában 428 pontot jelent. 8,7 százalékkal tovább nőtt az alapszakra felvett hallgatók létszáma. Így reményeink szerint az idei adatok megerősítik a PPKE JÁK kiemelkedő pozícióját a hazai jogászképzésben.
Idén is kimagasló volt az Információs Technológiai és Bionikai Karra (ITK) jelentkezők száma, ami azt mutatja, hogy egyre többen szeretnék a PPKE ITK-n folytatni tanulmányaikat. Ez a tendencia a mérnökinformatikus BSc szak tekintetében több mint hétszeres túljelentkezést eredményezett. A szak tavaly is kiemelkedőnek tekinthető 400-as pontátlagával szemben idén a 405 pontot is meghaladta az átlag. Ugyanez az érték a molekuláris bionika mérnöki BSc szakon elérte a különösen magas 445,64 pontot, a felvételhez szükséges küszöbérték 411 pont volt. A korábbi évekhez képest is folyamatosan emelkedő ponthatárok mellett 186 új hallgató kezdheti meg BSc vagy MSc szintű tanulmányait az ITK-n.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem által 2018. július 25-én felvett hallgatók összlétszáma 2171 fő.
A PPKE­ kifejezetten sikeresnek tartja az ez évi rendes felvételi eljárást, mind a minőségi kritériumoknak az egyes szakok ponthatáraiban történő érvényesítése, mind a magas hallgatói létszám szempontjából. Ezek egyértelműen jelzik a katolikus egyetem pozíciójának stabilitását, valamint kiemelkedő népszerűségét a hazai felsőoktatásba jelentkezők körében. A PPKE bízik abban, hogy a pótfelvételi hasonlóan eredményes lesz, és az intézményt választó jelentkezőket arra biztatja, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

Forrás: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Rektori Hivatal
Fotó: PPKE/Facebook

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .