Mit jelent a piaristaság?

Fotó: Berky Bence

 

Közösségi élmény és hitbeli megerősödés – ez a rendezvény fő célja, ezt szolgálja az évek során jól bevált színes programmozaik. Napi szentmise, szentségimádás, esti imák, zarándoklat és jól felépített csoportbeszélgetések alkotják a lelkiségi program gerincét. A résztvevők emellett minden alkalommal bepillantást nyerhetnek a vendéglátó ország kulturális életébe, történelmébe, és kirándulásokon, sportprogramokon, közösségi rendezvényeken vehetnek részt.
A Mosonmagyaróvárról érkező Csaba immár negyedszer látogatott el a piarista ifjúsági eseményre. „Nagyon szeretem ezt a találkozót. Kilencedikesként voltam itt először, és teljesen magával ragadott a program. Sport, játék és Jézus-keresés – jó így együtt ez a három.” A piarista rend budapesti gimnáziumában tanuló Gergő sokáig hezitált, hogy jelentkezzen-e a találkozóra. Végül nemcsak eljött, de csoportvezetést is vállalt. „Meglepően jól sikerült ez az egész. Emlékezetesek maradnak az esti imák, amelyek lehetőséget adtak arra, hogy elgondolkodjak magamról és Istenről.”
Böszörményi Géza SchP, a találkozó főszervezője örömmel nyugtázta a diákok véleményét. Elmondta, milyen igyekezettel alakítják ki a találkozó lelkiségi programjait. „A hagyományos hitéleti formákat úgy próbáljuk megtölteni tartalommal, hogy az a fiatalok számára befogadható legyen. Arra törekszünk, hogy az általuk kedvelt stílus érvényesüljön minden eseményen, és olyan gondolatokat fogalmazzunk meg, amelyek megszólítják őket. Már az is nagyon sokat számít, hogy ilyen sokan együtt vannak.”
A találkozón vegyes nemzetiségű csoportokba osztják a résztvevőket. A vezetők – általában egy fiú és egy lány – maguk is diákok; egy hétvégén át készülnek a feladatukra.
A csoportokban angolul zajlanak a beszélgetések a PYM fő témájáról, ami ezúttal az önismeret volt. Melyek a jó tulajdonságaim? Mit szeretnék elérni a jövőben? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresték a választ a résztvevők – mondja Csaba, aki úgy látja, nagyon hasznosak, előrevivők voltak a beszélgetések. Gergő kritikusabb, ő így ad hangot a véleményének: „Nem minden téma tetszett, és a bevezető játék után nehéz volt egyből elmélyedni ezekben a személyes kérdésekben. Nem mindig volt egyszerű megosztani a gondolatainkat számunkra idegen emberekkel, ráadásul angolul.” Júliának, a Bela­rusz­ból érkezett diáklánynak, aki Gergő csoportjához tartozott, ez nem okozott gondot. Náluk a piarista szerzetesek a plébánián szolgálnak, az iskolák állami fenntartásban működnek. Rendszeresek a diákoknak szervezett találkozók, Júlia a PYM-en is többedik alkalommal vesz részt. A lengyel tartományhoz tartozó három belarusz plébánia élő kapcsolatot ápol a lengyel iskolák, plébániák fiataljaival.
Csaba, Gergő és Júlia egyetértenek abban, hogy örömteli élmény volt együtt lenni. A találkozón ismeretségek, sőt barátságok születtek, mondják. Mindhárman úgy gondolják, hogy a piarista fiatalok e rendezvényének legnagyobb értékei közé tartozik a nyitottság és a mások iránti érdeklődés. Júlia még hozzáteszi: ő a vidámságot és a tisztaságot is nagyra értékeli itt.
Az ifjúsági találkozón részt vevő országokat a piarista családhoz tartozás mellett összekötik a múlt és a jelen kihívásai is. Erről beszélt Böszörményi Géza is azon a szentmisén, amelyet július 28-án, szombaton mutatott be a budapesti Mátyás-templomban. A templom viszontagságos múltjáról szólva így fogalmazott: „Összetett ez a történet, mint bármelyik nép múltja, mint a mi személyes történetünk is.” A Terápia című nagysikerű televíziós sorozatra hivatkozva arra mutatott rá, mennyire fontos számba vennünk az életünkben és történelmünkben bekövetkezett erőt adó, jó tapasztalatokat és a sebeket okozó, fájdalmas megéléseket is. „Ami feltárul, az részben meg is gyógyul” – fogalmazott a szerzetes, majd a közép-európai népek viszontagságos történetére utalva hangsúlyozta: „Sok-sok nehézséget éltünk át, de még mindig itt vagyunk. És látnunk kell, hogy történelmünk során számtalan ajándékot kaptunk Istentől: rengeteg tanulságot, igazi példaképeket. Szép teljesítmények állnak mögöttünk. Népeink történelme Isten szeretetének jeleit hordozza. Köszönjük meg az Úristennek a múltunkat, és kérjük, hogy gyógyítsa meg egyéni lelki sérüléseinket, és közösségeink, népeink lelki sérüléseit is. Kérjük irgalmát saját jövőnkre, illetve Közép-Európa és egész Európa jövőjére is” – mondta a találkozó főszervezője.
Böszörményi Géza a következőképpen értékelte a találkozón részt vevő országok jelenlegi helyzetét: Közép- és Kelet-Európa országai napjainkban a posztkommunista időszak jelenségeivel küzdenek, és politikailag hasonló kihívások előtt állnak. Valamennyiüknek meg kell találniuk a helyüket az Európai Unióban, és mindegyik országra jellemző az is, hogy társadalmi feszültségekkel terhesek, igyekeznek felszámolni a szegénységet, és lépéseket tenni a társadalmi egyenlőség megteremtése felé. Az egyes országokban azonban különböző az Egyház helyzete. „Lengyelországban és Szlovákiában jobban áthatja az emberek életét a vallásosság, míg a csehek és mi, magyarok szekularizált társadalomban élünk. Lengyelországban a rendnek számos iskolája van. A piaristák sok plébánián jelen vannak, és hittant oktatnak az állami iskolákban is. Csehországban és Belaruszban csak plébániákon szolgálnak, Szlovákiában pedig kizárólag iskolákban. Jacek Wolan varsói piarista szerzetes a következőket tette még hozzá mindehhez: A lengyel tartománynak része a belarusz, a cseh és az ukrán közösség is. Összesen százhúsz szerzetes alkotja a provinciát, és szerencsére sok a fiatal, napjainkban is születnek újabb hivatások. Lengyelországban tizenhárom iskolájuk és tíz plébániájuk van a piaristáknak. Ehhez adódik még hozzá három belarusz, egy cseh és egy ukrán plébánia.
A piarista család különböző nemzetiségű tagjai most hat napot töltöttek együtt. Megélték az összetartozás élményét, és tudatosodott bennük, mit jelent piaristának lenni. Jövőre újra találkoznak.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .