A pápa hetven arca

Egy krakkói lengyel fotóművész, Piotr Jantos, illetve magyar művésztársa, Szirányi Imre gyűjteményéből, illetve más archívumokból hetven pillanatképet tekinthetünk meg az idén májusban boldoggá avatott pápáról.

Ezúttal is megfigyelhetjük: a szeretett lengyel egyházfő engedte, hogy átragyogjon rajta a fény, s képekké öröküljön. Engedte megpillantanunk őt magát, az embert nem csupán a hivatalos személyt, a világ egyik legbefolyásosabb vezetőjét, de a magánembert is, a bohókásan felszabadult, közvetlen barátot, a mókamestert, a „huncutot”. S még a fáradtságát, az elgyöngülését, a szenvedését is elénk merte tárni, még ezzel is példát mutatott, tanított. Legfontosabb mindazonáltal a humor, amellyel számtalanszor megajándékozta hallgatóságát.

E mostani anyag azért is érdekes, mert ezúttal nem a megszokott fotográfus szemével tekinthetünk a pápára. Köztudott, hogy II. János Pált hivatalos minőségben évtizedeken keresztül az olasz Arturo Mari fényképezte. Az általa készített sok ezer felvételből jó néhány album napvilágot látott. Most itt az alkalom, hogy a számtalanszor látott képi világ helyett új szemszögből, más kamerák lencséjén át tekintsünk a jól ismert, kedves arcra. Egy ciklus erejéig pedig 1991-es magyarországi látogatására is emlékezhetünk. A tárlat február 29-ig tekinthető meg.

 
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .