A Népek Udvara találkozó Budapesten

 

Hölvényi György vatikáni látogatása során tárgyalt Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel. A találkozó témája az alaptörvény volt, különös tekintettel a családot és ennek szerepét védelmező jogalkotásra az ENSZ által a család évének meghirdetett 2014-es esztendő küszöbén.

 

Hölvényi megismételte a magyar püspöki kar Ferenc pápának szóló meghívását, melyet Áder János államfő is megerősített szeptemberi vatikáni látogatásakor. Az államtitkár beszámolt arról, hogy a pápai látogatás puszta híre is nagy érdeklődést váltott ki Magyarországon.


 

Ferenc pápa és Kirill orosz ortodox pátriárka esetleges pannonhalmi találkozójával kapcsolatban Mamberti hangsúlyozta, hogy ez pusztán egy olasz sajtóértesülések alapján felkapott hír. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Szentszék nyitott a hasonló megoldásokra. „Magyar szempontból mindenképpen fontos, hogy hazánk szóba jöhet egy jelentős egyházi találkozó esetleges helyszíneként. Nagy elismerést jelent Magyarországnak, hogy a pápa Erdő Péter bíborost, esztergom–budapesti érseket nevezte ki a jövőre esedékes rendkívüli szinódus főrelátorának” – mondta az államtitkár.

 

A Kurt Koch bíborossal, a Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsa elnökével folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy Magyarország szívesen vendégül látna egy, a keresztény értékeken alapuló Európa jövőjéről rendezendő konferenciát az egyház, a tudomány, a politika képviselőinek részvételével.

 

Peter Turkson bíborosnak, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa elnökének – aki egyúttal a Vatikán környezetvédelmi és szociális felelőse is – Hölvényi György beszámolt a Budapesten októberben megrendezett víz világtalálkozóról. Szó volt az egyházak szociális szerepvállalásáról is, mely Hölvényi szerint hazánkban egyre erősebb.

 

Az egyházügyi államtitkár kedd este részt vett a Boldog Sándor István szalézi testvér életéről szóló film római bemutatóján, melyet többek között megtekintett Tarcisio Bertone volt szentszéki államtitkár is. Hölvényi György szerdán részt vett a pápai általános audiencián.

MTI

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .