A német püspöki konferencia új elnöke

Robert Zollitsch 1938. augusztus 9-én született az akkori jugoszláv királyság területén fekvő vajdasági Filipovóban. 1946-ban a Tito-rendszer a sváb családot Németországba űzte, Baden-Württenberg tartományban telepedtek le. 1960-64-ben Freiburgban és Münchenben tanult. 1965-ben Freiburgban szentelték pappá. A schönstatti egyházmegyés papok közé tartozott. 1983 óta a freiburgi főegyházmegye személyügyi előadója volt. 2003-ban II. János Pál pápa nevezte ki Freiburg érsekévé. Jó szervező hírében áll, az egyházpolitikában „a közép emberének” tartják.

Az új elnökválasztásra azért került sor, mert Karl Lehmann bíboros – aki 21 éven át állt a Német Püspöki Konferencia élén – január 15-én egészségügyi okok miatt lemondott. Lehmann bíboros elmondta: a választás második menetében abszolút többséget kapott a freiburgi érsek. A bíboros megköszönte, hogy a második legnépesebb német egyházmegye főpásztora vállalta a feladatot. A püspöki konferencia elnöki megbízatása hat évre szól. Zollitsch érsek első nyilatkozata szerint az egyház társadalompolitikai jelenlétéért és az ökumené fejlődéséért kíván sokat tenni. Mint mondta, erősen kötődnek egymáshoz Lehmann bíborossal emberileg és teológiai téren is. Tehát nem várható lényeges változás, de ez nem is volt tervbe véve. Elsősorban a püspökök feladata, hogy kövessék az eddigi utat.

Karl Lehmann bíboros a püspöki konferencia ülését megnyitó beszédében hangsúlyozta: „Sok okból számszerűen kevesebben vagyunk: de lényegében erősebbek lettünk. Ha mi, keresztények együtt szólalunk föl, nagyobb figyelemmel hallgatnak minket. És nem is vesztettük el a bátorságot, hogy világosan megmondjuk katolikus véleményünket, amikor szükséges, anélkül, hogy fundamentalizmusba esnénk.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..