A Magyar Kánonjogi Társaság tanévzáró ülése

Szuromi Szabolcs rektor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézete és a Magyar Kánonjogi Társaság elnöke beszédében a kánonjogászi hivatást vállalók sajátos küldetéséről szólt, és arról a felelősségről, amelyet az Egyház javának és a hívek lelki üdvösségének előmozdítása érdekében kell tanúsítaniuk a XXI. században. Mind­ezt egy olyan társadalmi környezetben teszik, melyben az Egyház által a kinyilatkoztatás alapján hirdetett maradandó értékek újra és újra megkérdőjeleződnek, s helyükre olyan új szokások kerülnek, amelyek alapjaiban rázzák meg az erkölcsi rendet, és sokakban bizonytalanságot keltenek. Így azok, akik a kánonjog letisztult normáit lelkipásztori érzékenységgel, kiegyensúlyozottsággal és bölcsességgel mutatják be környezetükben – akár hivatalos, akár személyes tanácsadás keretében vagy egy-egy életpéldán keresztül –, nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az Egyház Krisztus tanítását hitelesen hirdető, örök értékeket közvetítő életében.
Az idei konferenciát Az Egyház hierarchikus felépítése címmel tartották meg. A tanácskozáson előadást tartott Szuromi Szabolcs Anzelm A püspöki konferencia szerepe, célja, jogköre, illetve A segédpüspök egyedi feladatköre; Kuminetz Géza A megyéspüspök sajátos kötelességei és jogai, valamint ­Kovács József Az általános helynök feladata és jogköre témában. A tudományos eszmecserét megtisztelte jelenlétével Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi és Majnek Antal munkácsi püspök.

Forrás és fotó: PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézet

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .