Megáldották az országos rehabilitációs központ kápolnáját

Fotó: Lambert Attila

 

A centenáriumi ünnepség központi eseményeként bemutatott szentmisében Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a rehabilitációs intézet főépületének harmadik emeletén kialakított, Kalkuttai Szent Terézről elnevezett kápolnát.
A szertartáson mások mellett jelen volt Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter evangélikus püspök, Balog Zoltán, az emberi erőforrások leköszönő minisztere, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és ­Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere. Erdő Péter bíboros a kápolna megáldása alkalmával a kórházi lelkészi szolgálatról is beszélt. Az alábbiakban idézzük a főpásztor szavait: „Egészen különleges szerepe van a betegek mellett végzett egyházi szolgálatnak. Természetesen olykor szükség lehet pszichológus segítségére vagy egyszerűen csak a jóindulatú és kedves emberi beszélgetésre. De amit a keresztény lelkipásztori szolgálat adni tud, az különbözik ettől. Működésünk egy másik horizonton helyezkedik el. Egyházunk szentségei Krisztus kegyelmét közvetítik a betegeknek. Az Egyház szolgálata a földi élet, a szenvedés értelmét villantja fel.
Életem egyik legnagyszerűbb emléke, amikor egy haldoklót elláttam a szentségekkel, és láttam, amint kisimult az arca, szinte eláradt rajta a fény. Harmóniába került a múlttal, a jelennel és a jövővel, beköltözött a lelkébe Isten békéje. Az ilyen élmények sokszor a gyógyulás szempontjából is hasznosak lehetnek, de nem pusztán ez a szentségek szerepe. Az Istennel való találkozás pillanatai nemcsak vigasztalnak, hanem intenzívebben kapcsolnak bennünket az objektív valóság teljességéhez. Ha nem így volna, sovány lenne a vigasz, amit a szép szavak nyújthatnak.
Ezért olyan fontos, hogy kórházainkban valódi lelkipásztori ellátás lehet, hogy az egészségügyi intézményekben kápolna létesülhet. Az Oltáriszentség közelében a betegek, hozzátartozóik és a kórház dolgozói egyaránt Isten elé tárhatják életük drámai helyzetét. Az itt őrzött Oltáriszentségnek hitünk szerint kisugárzása van. Mi őrizzük a szentséget, ő pedig őriz minket.”
Beszéde után a bíboros köszönetet mondott a kórház vezetőségének és mindazoknak, akik a kápolna kialakításához munkájukkal hozzájárultak. A szentmise után Bogárdi Szabó István és Gáncs Péter mondott imát. Cserháti Péter, az OORI főigazgatója megköszönte az intézetbe bejáró katolikus, református és evangélikus kórházlelkészek szolgálatát, valamint a kápolna kialakításában tevékeny művészek munkáját.
A centenárium alkalmából mondott ünnepi beszédében Balog Zoltán kifejtette: amikor az ember megbetegszik, a test, a lélek és a szellem egyszerre kerül próbatétel elé, és mindhárom gyógyításra szorul. A miniszter azt is elmondta, hogy július 1-jétől a kormány vállalta valamennyi egyházi szolgálatban álló lelkigondozó javadalmazását.
A centenárium tudományos üléssel és kiállításmegnyitóval folytatódott. Az OORI most megnyílt állandó tárlata bemutatja az intézet évszázados történetével kapcsolatos dokumentumokat, tárgyakat, illetve a rehabilitáció kezdeteinek és magyarországi történetének relikviáit.
Az első ötven év a tuberkulózis elleni küzdelem jegyében telt. 1966-ra a sikeres országos betegségmegelőzés eredményeként a tbc-sek száma jelentős mértékben csökkent. Az új rehabilitációs profil felé való törekvés új osztályok kialakítását jelentette. 1975. december 1-jén megalakult az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet.
Az 1990-es évekre bizonyossá vált, hogy az egykori „tüdőpavilonok” még átalakítás után is alkalmatlanok a XX. századi modern rehabilitációs ellátásra, ezért a kor követelményeinek megfelelő, új épületre van szükség. Az építkezés 2000. november 1-jén kezdődött meg. Hat egymással összekötött épületszárny jött létre, összesen 34 ezer négyzetméteren. Az OORI jelenleg komplex orvosi rehabilitációt végző centrum. Ortopédiai és sebészeti ellátást nyújt, valamint öt területen biztosít rehabilitációs fekvőbeteg-ellátást, összesen 388 ágyon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .