Bogner Mária Margit vizitációs nővérre emlékeztek Érden

Idén is számos zarándok érkezett Érd-Óvárosba, nemcsak az egyházmegyéből, hanem Délvidékről, ­Bogner Mária Margit szülőhelyéről és egykori lakhelyéről is.
Az ünnepi szentmise elején Mojzer György plébános a plébániai képviselő-testület elnökével együtt köszöntötte Spányi Antal püspököt, az egyházmegye megjelent papságát, a híveket, a vizitációs rend magyarországi tagjait és a település közéleti vezetőit.
A főpásztor beszédében a XX. század magyar szentjei, Kaszap István, Brenner János és Salkaházi Sára életpéldái mellé állította Bogner Mária Margit életét, aki mindig kész volt az áldozatos tanúságtételre, a vezeklésre. Krisztust követte a nehézségek elviselésében, vele találkozott buzgó imádságaiban. „Kérjük, hogy a mindig Isten jelenlétében élő Bogner Mária Margit imádsága segítsen bennünket a tanúságtevő életre” – zárta beszédét Spányi Antal püspök.
A szentmise után az ünneplő közösség a főpásztor és a papság vezetésével az érdi Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjaival, a cserkészekkel és a lovagrendek képviselőivel a Szent Mihály-templom oldalához, Bogner Mária Margit sírjához vonult. Kérték a nővér további égi támogatását, és fohászkodtak mihamarabbi boldoggá avatásáért.
A Szabadkáról és Nagybecskerekről érkező zarándokokat évek óta Bogner István, a vizitációs nővér unokaöccse fogja össze. Idén Bogner Mária Margit szülőhelyéről, Melencéről is érkeztek hívek az ünnepre.

*

Bogner Mária Margit vizitációs nővér a Székesfehérvári Egyházmegye hitvallója. A Torontál megyei Melencén született 1905. december 15-én, a keresztségben az Etelka Mária Anna nevet kapta. Első szentáldozása után súlyosan megbetegedett, állapotát a megpróbáltatások ellenére derűvel viselte. Tíz hónapi ágyhoz kötöttség után az egyik lába megrövidült és megmerevedett.
Nagybecskereken tanult, lelkiélete az 1923-as bérmálkozása után mélyült el Csávossy Elemér jezsuita vezetésével.
A kármelita rend vonzotta, 1929. május 16-án ideiglenes fogadalmat tett, majd pontosan három esztendővel később örökfogadalmat. Három nappal később magas láza lett. Csaknem egy év türelemmel viselt szenvedés után 1933. május 13-án hunyt el.
A vizitációs rend és a Székesfehérvári Egyházmegye számos olyan imameghallgatásról tud, amikor Bogner Mária Margit közbenjárását kérték. Az egyházmegye templomaiban a hívek egész évben imádkoznak a nővér mielőbbi boldoggá avatásáért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye
Fotó: Somogyi Tamás és Somogyi Illés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .