A magyar forradalom hősi halottja

Mindeddig úgy tudtuk, hogy Camus 1960. január 4-én autószerencsétlenség áldozata lett. Augusztus 7-én azonban a Corriere della Sera című olasz napilap alapján a londoni The Observer hírt adott arról, hogy Jan Zabrana 1984-ben elhunyt cseh író és műfordító naplójában felfigyeltek egy eddig figyelmen kívül hagyott részletre. A cseh író – érthető óvatossággal – egy „sokat tudó és jól informált forrásokkal rendelkező”, meg nem nevezett ismerősére hivatkozva azt írta, hogy szovjet KGB-kémek rongálták meg az autó kerekét, hogy így készítsék elő az autóbalesetet.

A merénylet közvetlen oka a nagy tekintélyű Albert Camus publicisztikai támadása volt Sepilov akkori szovjet külügyminiszter ellen, akit azzal vádolt, hogy ő volt a Magyarország elleni 1956. november 4-i szovjet támadás fő felelőse. Giovanni Catelli olasz szerző fedezte fel, hogy Jan Zabrana naplójának nyomtatott kiadásából korábban kihagyták ezt a részletet.

Ha sikerül levéltári dokumentumokkal bizonyítani a szóban forgó naplójegyzet igazságtartalmát, s a francia író a szovjet KGB áldozata lett, méltán mondhatjuk, hogy Albert Camus 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk hősi halottja volt.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .